HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2013. június 14. editors Szólj hozzá!

VIII. Henriktől Putyinig: válások a történelemben

putyin.jpg

Egy héttel ezelőtt, egy balettelőadás szünetében jelentette be az Oroszországot több mint tíz éve - elnökként és miniszterelnökként - vasmarokkal kormányzó Vlagyimir Putyin és felesége, Ljudmila, hogy 31 éve tartó házasságuk végképp zátonyra futott, és elválnak; a pletykák szerint az orosz elnök egy 30 éves tornásznőért hagyja el nejét. Persze nem Putyin volt az egyetlen olyan híres személy a történelemben, aki úgy gondolta, hogy amit Isten összekötött, azt ember is szétválaszthatja.

henrik.jpg

Már hiába kérleli: Aragóniai Katalin és VIII. Henrik angol király a pápai legátus előtt

Talán a világtörténelem leghíresebb válása VIII. Henrik angol király nevéhez fűződik, aki akaratossága folytán egy új egyházat teremtett ezzel. Henrik már hosszabb ideje próbálta VII. Kelemen pápát rávenni, hogy semmisítse meg Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, mivel felesége képtelen volt életképes fiú utódot világra hozni. A pápa azonban vonakodott felbontani a házasságot, mire Henrik úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgot: 1533. január 25-én titokban feleségül vette a már terhes Boleyn Annát, az általa létrehozott anglikán egyház pedig érvénytelenítette előző házasságát.

Az olasz történelem maga nemében egyik legszebb válási története Benito Mussolinihez köthető. A piros Alfa Rómeóban autókázó, "szingli" fasiszta vezérre a mindössze 20 éves Clara Petacci figyelt fel, aki rajongással, majd túláradó szenvedéllyel fordult a Duce felé, s levelek áradatával bombázta a Putyinhoz hasonlóan magára sokat adó vezetőt, aki később a szeretőjévé fogadta az időközben megházasodott leányt. Clara házassága ekkorra végképp kisiklott; mindkét fél válni szeretett volna, de az akkori olasz törvények ezt nem tették lehetővé, így csak évekkel később, az e tekintetben liberálisabb Budapesten tudták véghezvinni a frigy felbontását.

Wallis.jpg

Immáron boldogan: Wallis Simpson és Edvárd

Wallis Simpson, a már elvált, s újraházasodott amerikai asszony VIII. Edvárd angol trónörökös fejét csavarta el. 1936. január 21-én Edvárdból a Brit Monarchia uralkodója lett, s mivel nem talált más módot arra, hogy feleségül vegye az asszonyt, le kellett mondania a trónról, amire még az év végén sort kerített. Miután Wallis is elvált második férjétől, 1937. június 4-én az elhunyt V. György 72. születésnapján egybekeltek.

Az amerikai elnökök tekintetében nem volt „divat” a válás. Ronald Reagan volt az egyetlen az USA elnökei közül, akit úgy választott meg a nép, hogy már a második házasságában élt. Mindezt talán azért „bocsájthatták” meg neki, mivel válása és megválasztása között hosszú idő, 33 év telt el.

monroe.jpg

Még boldogan: Joe DiMaggio és és Marilyn Monroe

Hollywood üdvöskéi nélkül nem lenne teljes a lista. A ma már kevésbé ismert, de az 1930-40-es években hallatlan népszerűségnek örvendő, lenyűgöző szépségű Hedy Lamarr először 19 évesen házasodott meg, s mindezt még ötször ismételte meg, akárcsak a válásait, amelyből így fél tucatot „hozott össze”, míg Marilyn Monroe egy munkás, egy baseballjátékos és egy drámaíró mellett is állt az oltár előtt.

A legutolsó, komoly vihart kavart válás a néhai Diana hercegnő és Károly herceg esete volt: 1992-ben 11 év után intett búcsút egymásnak a kétgyermekes pár. A balsorsú házasság a figyelem középpontjába hozta a monarchia problémáit, s egyben megmutatta, hogy a brit társadalomnak gyakran egymással ellentétes elvárásai vannak.

További hírek a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

Marilyn Monroe Putyin VIII.Henrik válások

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr75361210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása