HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2013. szeptember 06. editors 2 komment

Híres kutyák a történelemben


smoky.jpg

Smoky, a katona

A második világháborúban a csendes-óceáni fronton több kutya is szolgált az amerikai hadseregben. Smoky, akit egy rókalyukban találtak Új-Guineában, kabalaállatból lett háborús hős, amikor az utászoknak 21 méteres távíróvezetéket kellett lefektetniük egy repülőtér alatt. William Wynne tizedes, aki örökbe fogadta és számtalan trükkre megtanította a yorkshire terriert, a drót egyik végét a kutya nyakörvére kötötte, majd berakta az állatot a cső egyik nyílásába, a másik végéről pedig szólongatta. A kistestű kutya a háborúban nyolc harci csillagot kapott kitüntetésül, a források szerint 150 légitámadást túlélt, s egy alkalommal a gazdája életét is megmentette, amikor figyelmeztette a hulló gránátrepeszekre.

Lajka, a kóborlóból lett űrutazó

lajka.jpg

A sintértelepről hozott pöttöm kóbor kutya valamivel több mint fél évszázada indult a világűrbe, de ott csak néhány órát élt, aztán kimúlt a stressz és a kapszula túlmelegedése következtében. Ennek ellenére Lajka (jelentése: ugatós) nagymértékben hozzájárult az űrkutatás fejlődéséhez. Repülése bizonyította ugyanis be, hogy egy fejlett élőlény túléli a súlytalanság körülményeit, és adatokkal szolgált az élő szervezet világűrbeli működésére és állapotára nézve. Nélküle és társai nélkül nem indulhatott volna az űrbe Jurij Gagarin 1961. április 12-én a Vosztok űrhajón.

Balto, az életmentő

balto.jpg

1925 hideg telén az Egyesült Államokhoz tartozó nyugat-alaszkai Nome inuit régióban – amelyet teljesen elzárt a hó – hatalmas diftériajárvány ütötte fel a fejét. Az ellenszerből újakat kellett rendelni, e nélkül a gyermekekre a biztos halál várt. Az 1085 kilométer távolságra lévő Nenanából húsz kutyaszáncsapat összesen százötven kutyájával indult az ún. szérumfutás, mivel már csak ily módon lehetett megközelíteni a települést. A csapatoknak szélsőséges időjárással, kemény faggyal és hóviharokkal kellett szembenézniük, végül öt és fél nap után a Balto nevű szibériai husky „vezette” szán ért be elsőként, megmentve több ezer ember életét. Az esemény bejárta a világsajtót, s nagy lendületet adott a védőoltások elterjesztéséért folytatott kampánynak.

Fido, a leghűségesebb

A második világháború idején számtalan házi kedvenc pusztult el a támadások következtében. A háború egyik leghíresebb kóbor kutyája Fido volt. 1941 novemberében a toszkán Borgo városában egy téglagyári munkás hazafelé tartott a buszmegállóból, amikor egy sérült kutyára lett figyelmes az útszéli árokban. Carlo Soriani megsajnálta, s hazavitte, majd meggyógyította az állatot. Felépülése után Fido minden áldott nap követte gazdáját a buszmegállóig, s figyelte, hogyan megy munkába, délután pedig szintén elé ment, amikor a busz hazahozta a téglagyárból. Mindez két éven át zavartalanul zajlott, azonban 1943. december 30-án szövetséges bombatalálat érte a gyárat, ahol többek között Soriani is életét vesztette. Bár Fido soha többé nem látta gazdáját, 14 éven át (azaz több mint ötezerszer) ment ki a megállóba, remélve, egyszer hazatér. A média hamar felfigyelt az ebre, aki a hűség mintaképévé vált. 1958. június 9-én lehelte ki a lelkét, éppen akkor, amikor gazdáját várta a megállóban. Halálhírét több újságban is bejelentették.

Aki miatt háború tört ki

A 20. század egyik legbizarrabb konfliktusában egy kóbor kutya robbantott ki nemzetközi válságot. Az incidens volt ugyanis a csúcspontja a Görögország és Bulgária közötti, hosszú éveken át tartó ellenségeskedésnek, amely már a balkáni háborúk során érlelődni kezdett. 1925 októberében egy szökött kutyát kergető görög katonát lelőttek a görög-bolgár határon, mivel átlépett a bolgár oldalra. A lövöldözés csatakiáltásként hallatszódott a görögök oldalán, akik nem sokkal később betörtek Bulgáriába, s több falut megszállás alatt tartottak. Egy nemzetközi bizottságnak végül sikerült elsimítani a két ország közötti konfliktust, ám a félreértés okozta támadás így is mintegy 50 ember halálát okozta.

Liberty, a zsarnok

liberty.jpg

Az 1974 februárjában született Liberty 8 hónapos korában költözött a Fehér Házba. A golden retrievert Betty és Gerald Ford vette kislányuk, Susan számára. Amikor Susan kiválasztotta a kennelből Libertyt, a kutyatulajdonos ezt mondta neki: „Ez egy nagy kutya. Milyen házban laktok, tudtok majd adni neki enni?” Az elnökhöz nagyon hozzánőtt a házi kedvenc, tucatnyi közös kép született róluk. A hírek szerint, amikor Ford véget akart vetni egy beszélgetésnek, titokban jelzett a kutyának, aki heves farkcsóválások közepette a vendéghez ment, így juttatva gazdáját egy lélegzetvételnyi szünethez. Egyszer a következőket mondta az elnök Libertyről: „Ez a kutya valójában átvette a hatalmat a Fehér Házban, ha benyúlok a zsebembe, még ott is kutyakekszet találok.”

További hírek a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

kutyák 20. század

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr225497696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2013.09.08. 13:17:23

És azok a kutyák, akik csak hétköznapi hősök. Hét évig jártam dolgozni azon az útvonalon, ahol a vakoz intésete is volt. Nem minden vaknak van hivatásos vezetője. Azok a jelöletlen kutyák, akik a 72-es trolin bekísérték a gazdájukat, és utána egyedül utaztak haza, ja, jelezni nem tudtak, hogy hol akarnak leszállni, csak beálltak az ajtóba, izgatott farkcsóválással, hátha észreveszi valaki, hogy mit akarnak, és jelez. Ha nem, bumm, továbbmentünk eggyel, hazafutunk egy megállót. Időre mentek a gazdiért, gondolom, ha nem állt meg a troli, akkor majd a következő. Nap, mint nap, szívszorító volt.

tomoya 2014.01.09. 12:19:59

A leghíresebb Hachiko kimaradt. Mert az rendben van, hogy Fido története hasonló, de emellett nem lehet elmenni.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása