HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2013. november 20. editors Szólj hozzá!

A gyűlölet városa

dallas1.jpg

Dallasban, a merénylet színhelyén gőzerővel folynak a tragikus sorsú demokrata elnök, John F. Kennedy meggyilkolásának ötvenedik évfordulójára időzített programok előkészületei. A világtörténelmi jelentőségű esemény kerek évfordulójára való felkészülés persze nem mentes a politikai vitáktól.

Különösen a Kennedy-merénylet összeesküvés jellegét hangoztatók háborognak. Az első alkotmánykiegészítésben garantált gyülekezési jog megsértésére figyelmeztetett John Judge, a Politikai Gyilkosságok Szövetségének vezetője, amikor arról panaszkodott, hogy a dallasi hatóságok 1964 óta most először nem hagyták jóvá a Dealey Plazára meghirdetett összejövetelüket. Az összeesküvéselmélet-gyártók úgy vélik, hogy a város ezzel keresztbe húzza számításaikat, s elhallgattatja őket. Ám Dallas botránymentes megemlékezést akar.

Ez persze érthető, a merénylet ugyanis még mindig érzékeny téma a városban. Dallas hírneve komoly csorbát szenvedett a merénylet idején, a helyzet pedig tovább romlott, mikor két nappal a Kennedy-gyilkosság után megölték az első számú gyanúsítottat, Lee Harvey Oswaldot. Ezt követően gyűlölködő levelekkel árasztották el a dallasi hatóságokat, az emberek pedig gyakorlatilag bojkottálták a rossz emlékű texasi települést.

Bár a „gyűlölet városa” kevéssé megtisztelő címet az 1963-as novemberi események után „nyerte” el Dallas, az egyik legnagyobb amerikai tragédia előtt sem volt híján az incidenseknek a város: mindössze néhány héttel Kennedy meggyilkolása előtt, ultrakonzervatívok egy csoportja zavarta meg Adlai Stevenson amerikai ENSZ-nagykövet beszédét, amelyet a belváros egyik előadótermében tartott. Távozásakor pedig egy nő fejbe dobta a nagykövetet. Három évvel korábban, az 1960-as elnökválasztási kampány során a tiltakozók az alelnökjelölt Lyndon B. Johnsont és feleségét zaklatták a belvárosban. Ám ha néhány évtizedet visszakanyarodunk az időben, az a kép is szemünk elé tárulhat, amikor a tragédia útvonalán a Ku Klux Klan csuklyásai masíroznak.

„Nem értem ezt az egészet. McKinley elnököt Buffalóban, Lincolnt Washingtonban lőtték le, mégsem kellett olyan szégyenfoltot viselniük, mint Dallasnak” – mondta korábban egy idős lakos a CBS Newsnak, s tulajdonképpen igazat kell adnunk neki, hiszen még az első világégés casus bellijének színhelye, Szarajevó sem szenvedett ennyit az utcáin lejátszódó történelmi események miatt. Dallasi újságírók már számtalanszor védelmükbe vették a várost, mondván, az elmúlt évtizedekben maximálisan megszenvedett „bűneiért”, s tulajdonképpen – teszik hozzá – arról nem is a texasi város tehet, hogy „Camelot koronás hercege” egy célkereszttel egyenértékű kabrióban furikázott végig a településen.

Ezek az érvek mit sem számítottak: az amerikai ítélet szerint Dallas maga ölte meg Kennedyt, ami megbocsáthatatlan tett volt. A város ötven éve vezekel. Az elmúlt fél évszázadban mindezek ellenére hihetetlen ipari fejlődés és demográfiai robbanás köszöntött a városra, így elmondhatjuk, hogy lakosainak 95 százaléka nem is élt, vagy lakott az USA kilencedik legnépesebb városában 1963 novemberében. Sokak – többek között a Pulitzer-díjas Lawrence Wright újságíró – szerint Dallas megtanulta az alázat leckéjét, s lerótta bűneit.

Bár a Dallas felé megnyilvánuló gyűlölet azóta jócskán veszített erejéből, a várost sokan ma is szorosan összekapcsolják a merénylettel. A város persze kedvelt úti cél, naponta ma is turisták tucatjai járják be a Kennedyt szállító autókonvoj útvonalát, s készítenek képeket a tragédia helyszínéről. A Sixth Floor Museum (ez volt az a hely, ahol Oswald leadta a gyilkos lövést) pedig továbbra is nagyon népszerű, évente 30 ezren keresik fel az ikonikus épületet.

dallas2.jpg

A Dealey Plaza előtti út. A merénylő a bal oldali épület hatodik emeletéről lőhetett

dallas3.jpg

Az amerikai titkosszolgálat és a városi rendőrség vizsgálgatja az elnöki limuzint a dallasi kórház előtt, miközben a műtőben Kennedy életét próbálják megmenteni

dallas4.jpg

Szinte semennyit sem változott a dallasi színház, ahol Oswaldot 50 éve elkapták. A rendőrtiszt az elfogás helyszínét mutatja

dallas5.jpg

Egy nemzet gyásza: virágokat hoznak az Elm Streetre, a merénylet helyszínére

dallas6.jpg

Lee Harvey Oswald egykori otthona a Dallas melletti Oak Cliffben

További hírek a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

merénylet 20.század Egyesült Államok Dallas

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr525645513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása