HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. március 07. editors 3 komment

Macskabombák az újkorban

macska.jpg

Abban az évszázadban, amikor Michelangelo a Sixtus-kápolna mennyezetét alkotta meg, Shakespeare pedig többek között III. Richárd királydrámáját foltozgatta, a német tüzérségi szakértők a "hogyan szereljük fel egy gyújtószerkezetet a macska hátára" című művészetet igyekeztek tökéletesíteni.

Az újkor hajnalán a leleményes hadmérnökök az állatokat is igyekeztek bevonni a hadművészet tudományába. Több ábrázolást is ismerünk a 16. századból, amelyeken a macskák és a galambok egy, a mai "jetpack"-ra hasonlító eszközt viseltek a hátukon. Az eredeti ötlet az volt, hogy az ellenség városait, illetve erődjeit, amelynek megközelítése emberek számára egyébként veszélyes mutatvány lett volna, állatok segítségével gyújtották volna fel.

galamb.jpg

Mitch Fraas, a Pennsylvaniai Egyetem könyvtárának kutatója gyűjtötte össze ezeket az ábrázolásokat, amelyeket Franz Helm kölni tüzérnek tulajdonított "Buch von den probierten Künsten" (Gyakorló művészet könyve) című alkotásban talált.

A fordítások szerint Helm ilyen - a technikai részletekbe kevésbé belemenő - tanácsokkal látta el olvasóit: "Miután rárögzítetted a macska hátára a szerkezetet, vidd az ellenséges város közelébe és gyújtsd meg. Az állat be fog menekülni a településre, s a hátán lángoló fegyver okozta félelem miatt el akar rejtőzni. A menedéket valószínűleg valamilyen szalma, széna vagy egyéb gyúlékony anyagok mellett találja meg, amelyet percek alatt lángba borít."

kronika.jpg

Helm művét 1530-ra datálják, s közel egy évszázadon át kéziratos formában terjesztették, míg végül 1625-ben nyomtatva is megjelent. Az amerikai kutató elmondta, hogy eddig hét ábrázolást látott, s csupán egy nyomtatott dokumentum került eddig a keze ügyébe a "macskaballisztika" fortélyaiba bevezető könyvből. "Valószínűleg sohasem alkalmazták ezt a bizarr hadászati módszert" - tette hozzá a kutató.

Az elképzelés - miszerint állatokat használjanak fel háborúk során - azonban nem egyedülálló a történelemben. A 20. századból több példát is tudunk hozni kutyák vagy egyéb emlősök hadi célokra történő kihasználására. A második világháborúban a szovjetek bombákat erősítettek az ebekre, amelyek mozgó aknamezőkként keserítették meg a német katonák életét, az amerikai hadsereg pedig denevérek segítségével próbálták meg felgyújtani a japán épületeket.

madar.jpg

Az állatok "fáklyaként" való felhasználási módozatainak hagyománya azonban még a 16. századnál is régebbre nyúlik. Egészen a bibliai időkig kell visszamennünk. "Ezzel Sámson elment, fogott háromszáz rókát, s szerzett egy csomó csóvát. Az állatokat farkuknál összekötötte egymással, és minden két farok közé tett egy csóvát. Aztán meggyújtotta a csóvákat, és nekieresztette a rókákat a filiszteusok vetéseinek. Így meggyújtotta a kévéket meg a lábon álló vetéseket, aztán a szőlőket és olajfákat is" - szól a Bírák Könyve.

Egy középkori orosz krónika szerint Olga kijevi fejedelemasszony (890-969) a 10. században madarakat használt fel hasonló célokra. A forrás szerint Olga (I. Igor özvegye, aki kiskorú fia, Szvjatoszláv helyett uralkodott) portánként három verebet és galambot követelt egy drjevlán település lakóitól. Miután megérkeztek a szárnyasok, katonái minden egyes madár lábát kénes ronggyal kenték be, majd elengedték őket, s visszatértek fészkükbe, ahol tűzbe borították a várost. "Olga bosszúja ezzel befejeződött" - írta a szöveg. A drjevlánok egyébként a mai Ukrajna területén élő törzs tagjai voltak, akiket a 11. század közepére a Kijevi Rusz véglegesen meghódított.

A kínai krónikákban sem idegen az ehhez hasonló fegyverkezés. Az elbeszélések szerint egykoron egy ökörre erősített égő kosár okozott riadalmat a távol-keleti országban.

Még több hír, érdekesség a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

macska állatok újkor bizarr fegyverkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr695848846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása