HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. június 19. editors 1 komment

Így akadályozták meg az ókori görögök a holtak feléledését

gorog.jpg

A délkelet-szicíliai Kamarina ókori görög városának temetőjében különös temetkezési eljárásra bukkantak a régészek. Az egyik sír „lakójának” koponyáját és lábait eltemetői súlyos amforatöredékekkel takarták be, míg egy másik esetben öt darab kőnehezéket helyeztek az elhunytra.

A ma Passo Marinaro néven nevezett temető a klasszikus korban, mégpedig az i. e. 5-3. században volt használatban. A régészek mindezidáig több mint 2900 sírt tártak fel, amelyeknek mintegy fele a maradványokon kívül tartalmazott még valamilyen sírleletet, mint például cseréptöredékeket, fémből készült érméket, vagy valamilyen agyagfigurát.

gorog2.jpg

A régészek kettő sírt emeltek ki, amelyek több szempontból is egyedülállóak. Az egyikben, a 653-as sorszámot kapó sírhelyben csupán egyetlen elhunyt pihent. Nem tudták megállapítani a nemét, az viszont kiderült a vizsgálatokból, hogy súlyos alultápláltságban szenvedett életében. „Ami különösen szokatlan volt a csontváz esetében, hogy a koponyát, illetve a lábakat nagyobb darab amforatöredékekkel borították be” - magyarázta Carrie Sulosky Weaver, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa. Majd hozzátette, minden bizonnyal az lehetett a célja a súlyos kerámiatöredékeknek, hogy megakadályozzák, hogy a halott felkeljen sírjából.

gorog3.jpg

A régészek egy másik, a 693-as számú sírhelyet is kiemelték, ahol egy 8-13 év közötti gyermek aludta örök álmát; a testének különböző pontjaira öt darab követ helyeztek. A nemet nála sem lehetett már megállapítani. „Mint az előbbi esetben, itt is minden bizonnyal arra szolgáltak a kőnehezékek, hogy az elhunytat a sírjához szegezzék, vagyis csapdába ejtsék” - mondta Weaver.

„Habár nincsenek egyértelmű és megcáfolhatatlan jelek a temetkezési környezetben, illetve magukban a sírokban, hogy pontosan miért tettek köveket, illetve súlyos amforatöredékeket a halottakra a kamarinai temetőben, ez a nem mindennapi temetkezési eljárás azt mutatja, hogy a nekrofób (beteges iszony, irracionális félelem a halottaktól) hiedelmek és gyakorlatok jelen voltak az ókori Szicília görögök lakta területein” - következtetett a kutató.

Nem volt elszigetelt és egyedülálló jelenség a halottaktól, illetve a sírjukból történő felkelésüktől való félelem a történelemben. Mint arról már korábban írtunk, Európa középső és keleti feléből is számtalan olyan temetkezési módszert fedeztek fel a kutatók, amelyektől minden bizonnyal az elhunyt sírjában való tartását remélték eltemetői. Ilyen volt például a tavaly szeptemberben Plovdivban megtalált „vámpír”, akinek a szájába egy téglát helyeztek. A középkori és kora újkori, főleg a 15-16. századi Itáliában elterjedt népi hiedelem szerint ugyanis a sírból kikelt vámpír szétrágja a halottak szemfedelét, kiszívja testnedveiket és pestisjárványokat terjeszt, ezt pedig az elhunyt szájába helyezett téglával próbáltak megakadályozni.

Egy hónappal később, 2014 októberében, szintén Bulgáriában a régészek egy 40-50 év körüli férfi 13. századi maradványaira bukkantak, amelynek a mellkasába egy ekevasat szúrtak, minden bizonnyal azért, mert vámpírnak gondolták, s így akarták megakadályozni, hogy kikeljen a sírjából. Újabb egy hónappal később Észak-Lengyelországból érkezett a hír, hogy több „vámpírsírt” találtak Drawskóban, a kolerában elhunyt férfiak és nők nyaka köré sarlót helyeztek, ennek oka hasonló lehetett az előbb említettekéhez.

blog-onpromo_15nyar.jpg

bizarr temetkezés ókor Szicília

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr77557808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.26. 16:44:00

A vámpírmítoszhoz az is hozzájárult, hogy a halottakat úgy találtak meg, hogy megnőttek a körmei és a fogai, ami persze a természetes bomlási folyamat során bekövetkező bőrvisszahúzódás eredménye. Azt hiszem, ekkoriban temették el az embereket kürtökkel meg ilyesmikkel, hogyha mégse volnának "halottak", tudjanak jelezni.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása