HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. július 08. editors 34 komment

Második világháborús tank került elő egy villa pincéjéből

panther-tank_3363684bmod.jpg

A német rendőrség egy házkutatás során több második világháborús fegyver mellett egy tankra is rábukkant egy heikendorfi villa pincéjében. A harckocsi mellett többek között egy torpedót és egy légvédelmi ágyút is találtak a helyszínen. Az észak-németországi településre siető közel húsz német katonáknak kilenc órán át tartott felszínre hozni a tankot.

Az 1943-ban készült Párduc tankot a német katonáknak két, a csatamezőn megsérült harckocsik kimentésére tervezett tank segítségével sikerült kivontatniuk. Végül még egy farámpát is építeniük kellett, hogy fel tudják húzni a pincében ragadt harckocsit. A mentési folyamat összesen mintegy kilenc órán át tartott. Mivel ennek során a ház nem sérült meg, Ulrich Buchardi, a német hadsereg egyik szóvivője precíz munkának nevezte a tank felszínre hozatalát. A rendőrség a harckocsit a többi fegyverrel együtt lefoglalta.

legvedelmi_agyumod.jpgA pincéből felhozott légvédelmi ágyú

A rendőrség az ügyészség utasítására tartott házkutatást, mivel felmerült - később pedig beigazolódott - a gyanú, miszerint a villa 78 éves tulajdonosa a háborús eszközök birtoklását szabályozó törvény értelmében illegálisan tárol fegyvereket az otthonában. A villa magányosan élő tulajdonosa ellen a törvény megsértése miatt eljárást indítanak. A kieli ügyészeket a berlini hatóságok értesítették, miután mintegy hónappal ezelőtt - lopott náci műkincsek után kutatva - átfésülték a villát - számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

A tulajdonos ügyvédje, Peter Gramsch szerint a tankkal és a légvédelmi ágyúval már nem lehetett lőni, így azok birtoklása nem ütközhetett törvénybe. Az ügyvéd szerint az állítást egy 2005-ben keletkezett hivatalos irat is bizonyítja, és ügyfele kártalanítása érdekében jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

4618mod.jpgA párduc tank

A Kiel agglomerációjához tartozó település polgármesterét, a tank kivontatását a helyszínen követő Alexander Orthot nem lepte meg, hogy az idős férfi második világháborús fegyvereket rejt otthonában. Mint elmondta, amikor 1978-ban hatalmas hó borította a várost, a tank tulajdonosa a harckocsival rótta a település utcáit. Hozzátette, az illető rajong az ilyesfajta dolgokért. "Van, aki a gőzmozdonyokat szereti, mások a vonatokat" - tette hozzá a polgármester.

blog-onpromo_15nyar.jpg

bizarr tank 20.század 2. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr957610906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.07.08. 23:04:25

"tankkal és a légvédelmi ágyúval már nem lehetett lőni"

Ha sok lesz majd az emigráns feka, biztosan vissza lehet majd alakítani...

Arcade Macho 2015.07.08. 23:16:46

szeritnem ironikus volt az a megjegyzes, vagy total felreertettek amit mondott a pogimester
nem hinnem hogy 9 katona 2 masik tankkal 1 napig szenved erre o meg csak kiall...

Arcade Macho 2015.07.08. 23:18:20

@Alick: nem ertek anyira hozza, viszont valahogy ugy van hogy ezeket mar egy mesterlovesz puskaval ki lehet loni, jo mondjuk 2-3 ember kell hozza hogy elvigyek azt a puskat, de akkor is :)
amugy meg nem eri meg beizzitani hiszen kevesebb erofeszitessel lehet jobbat csinalni

de meg egyszer abszolute amator vagyok a temaban...

drazsé 2015.07.09. 00:18:37

Nem, nem irónia volt, nem is értették félre, hanem kicsit átfogalmazva:

Amikor 78-ban hatalmas hó borította a várost, akkor emberünk a tankkal járta a várost, lévén az lánctalpas és jobban bírta a viszonyokat, mint minden más, és ha jól emlékszem, akkor húzogatta ki a járműveket meg vitte haza a gyerekeket az iskolából.

Lényeg az, hogy hóeke/traktor helyett használta a páncélost.

Másik dolog meg, hogy 78ban lehet, hogy műkődőképes volt, a képen viszont láthatóan legalább lánctalp nincs rajta - anélkül nem lehet önerőből mozgatni - meg eltelt már egy kis idő és lehet, hogy egy nagygenerál ráférne a motorra is, váltóra is, olajat is cserélni kéne, meg szűrőt, meg.... stbstbstb.

Szóval meg bírom érteni a 9 katonát, biztos szívtak vele egy darabig, mire kihúzták a garázsból lehetőleg anélkül, hogy lerombolják a felét (már a garázsnak), meg volt ott más is, azt is ki kellett pakolni és szállítani (torpedó, v1, a 88as a képen is, meg kb minden, ami szem szájnak ingere).

Kíváncsi vagyok, mi lesz a vége, mert ha papírja van róla, hogy hatástalanítva van és tényleg úgy is van, nem csak papírja van, akkor lehet visszavinni az egész hóbelevancot - a 9 katona biztos nagyon fog neki örülni.
Bár, ha jobban belegondolok... nem mindennap szívnak ilyennel ,szóval akár még örülhetnek is neki :)

GépBalta 2015.07.09. 00:57:48

@Arcade Macho: Azért még mindig elég komolyat lehetne vele randalírozni. Persze modern eszközökkel könnyedén ki lehet lőni, de azért egy tetszőlegesen nagy menekülttábort le lehetne vele rombolni, mire odaér valaki egy kellően nagy hatóerejű páncéltörő fegyverrel. Szerencsére egy őrült nem nagyon tud vele randalírozni, legfeljebb bulldózerként nekivezeti mindennek. Persze 45 tonna acél azért gond nélkül átmegy egy könnyűszerkezetes kajibán. A teljes legénység egyébként 5 fő volt. Úgy viszont már tényleg lehet pusztítani vele. Két géppuska és egy 75mm-es ágyú már több mint elegendő bármilyen tömegoszlatásra.

Páncéltörő puskával jellemzően ennél sokkal gyengébben páncélozott csapatszállítókat tudnak hatékonyan kilőni, bár elméletileg van az a szög és távolság, ahonnét a Párduc páncélja is átüthető volt a korabeli szovjet páncéltörő puskákkal. (A hátulja például minden harckocsinak gyengébben páncélozott. )

Gondolom a 2006-ban elkötött T-34-85-re emlékszel.
www.youtube.com/watch?v=OWRHGGSya-4
Szerencsére nem lett rossz vége a dolognak, az ürge tudtommal nem okozott kárt senkiben és semmiben és megállt mielőtt a rendőrségnek/hadseregnek kellett volna megállítania. Állítólag már rohantak az RPG-ért.

www.youtube.com/watch?v=XnUoUKEIGoo
Itt egy amerikai barom nyúlt le egy M60-ast ( Hasonló súlyban van mint a Párduc de annál sokkal modernebb. ) Üldözte pár rendőr, de nem nagyon tudták megállítani, (szerencsére nem is próbálták) amíg a hülyéje fel nem akadt azokon a vasbeton elválasztókon. Ha sokat emberkedik még, akkor persze csak hoznak valamit amivel megsemmisítik, de azért lakott területen, vagy zsúfolt utakon senki sem lövöldözik szívesen 40-50-el rohanó tankokra.

Fegyvertelen civilek, sőt kizárólag könnyűfegyverzettel felszerelt fegyveresek (pl: rendőrség) ellen a II. világháború egyik legjobb harckocsija elég komoly harcértéket képviselne. Viszont én valószínűsítem, hogy az ürge nem akart vele randalírozni, csak egy kicsit fura hobbija volt. Ha lenne a pincémben egy ilyen érték, valószínűleg én sem szívesen adnám le a vasasnál.

gázóra ellenőr 2015.07.09. 07:06:31

@Arcade Macho: "Mint elmondta, amikor 1978-ban hatalmas hó borította a várost"
Olvani nem menni? Probléma lennyi madzsar? Eltelni 37 év. Neki nem lenni véletlenül zsebibe aksija tankhoz, mint szabaccság harcosnak 2006-ban.

Hermesz Konrad 2015.07.09. 07:22:10

Érdekes, hogy 1978 óta senki nem jelentette fel, csak most. Egyébként valamelyik ismeretterjesztő csatornán láttam korábban egy műsort, hogy az USA-ban egy embernek az a hobbija, hogy ilyen régi világháborús páncélosokat, teherautókat, stb gyűjt, és restaurál, működőképesre (persze lőni nem lehet velük), aztán filmekhez rendezvényekhez adja kölcsön. Több száz van neki. Angliában is van egy ürge, akinek egy "házitank"-ja van és időnként azzal furikáz. A bácsi szerintem nem akart semmi rosszat, csak biztos nosztalgiázott párszor... :))))

lakit 2015.07.09. 07:45:24

Ez a tank a háború lezárása után készült a britek felügyelete mellett az elfoglalt Párduc gyárban. Később Angliába vitték egy lőtérre. Minden szempontból hatástalanított volt: lövegcsövét feldarabolták, a páncélját több helyen "bevágták"/darabolták. Onnan vette meg és mentette meg a német tulajdonos és hozta rendbe.

Szalahaddin 2015.07.09. 08:11:21

Én azért titkon reménykedek benne, hogy a legközelebbi hóátfúváskor, mikor a belugymin küldi megint az sms-t, csak megjelenik egy pödört bajszos bácsika az M1 horizontján egy Zrínyivel...

É2I 2015.07.09. 08:23:54

Hát, ha akart volna egy kis balhét már rég megtette volna. Persze a demencia ilyen idős korban okozhat gebaszt. Mégis úgy gondolom; csak egy fegyver rajongó és ártatalanabb, mint egy AK-val, bozótvágoval szaladgáló afrikai mostanában. (Ja nem csak mostanában, amióta világ a világ írtották egymást ezek a törzsek)

LiberAll 2015.07.09. 08:45:15

Amatőrök a kerti tóban meg sem találták az U116-ot :)

Nick Leeson 2015.07.09. 09:10:31

Azt azért lássuk már be, hogy manapság egy jó állapotban lévő ww2-es tank iszonyatos értéket képvisel. Sőt, egy szép tőr is, nehogy egy ilyen ritkaság! Tehát lássunk már tovább az orrunknál, hogy fegyver, meg szétlő és letarol vele mindent az öreg! A sok ork-nak eszébe sem jut a gyűjtői szenvedély, és a jövő számára a múlt megőrzése! 30 év alatt egyszer vette elő, akkor is segített a rászorulóknak a hóban. Mit mondjak baromi veszélyes lehet az öreg... még tankostul is... Egy félresikerült suttyó gyerek egy rozsdás bökővel hatványozottabban veszélyesebb bárkire és bármire...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.07.09. 09:11:07

@Szalahaddin: Ha Zrínyi, meg Botond nincs is, de azért lehet rá gyúrni! A Gyömrői úton legalábbis mindig van pár eladó dolog. Kraz, Fúg, gulyáságyú, Dutra traktor. Komplett magán katasztrófavédelmet hozhat össze, akinek van pénze. :-) (A guglimepszen a 103 és 117 közti telkeket kell végignézni, ott is látszanak.)

fannó 2015.07.09. 09:21:34

@Hermesz Konrad:
ott ez nem ritkaság, pl. Arnold Schwarzenegger -nek is van saját tankja
collider.com/arnold-schwarzenegger-tank-ride-last-stand/

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.07.09. 09:37:28

A hatalom mindenhol presztizs kérdést csinál az ilyen dolgokbol, és a hozzá nemértő publikum meg elszörnyülködik.
Amit nem értek
ha hivatalosan hatástalanok a fegyverek, akkor mutatja a papirt és a hatóság elhúz a francba
Szerintem a német hatóságok kevésbé korlátolt gondolkodásuak mint a magyarok, nem hurcibálták volna ekkora melóval a tankot
Tételezzük fel nincs hatástalanitva
Helyszinen hatástalanitják és kifizettetik a költséget a gyűjtővel. Olcsóbb megoldás mint ez a baromság
Elég "nagy" legális kereskedelme van a II.vh-s járműveknek
Szerintem kimaradt valami a hiradásokbol.

petrol pet 2015.07.09. 09:44:37

@LiberAll: :))))
Vagy csak nem merték az U-bootot bolygatni, mert ott köröztek a fejük felett a papa onokái a Messerschmittekkel :)

É2I 2015.07.09. 09:53:09

@horex: Több, mint valószínű, hogy valamelyik balfék felkapta a dolgot és túllihegte.
Az öreg pénze szemetszúrt valamelyik csórónak és bedöntötte az ajtót valahol.
Nálunk is vannak ilyen gyűjtemények, persze hatástalanítva, de azért ne legyünk hüjék, ezeket is vissza lehet állítani bármikor, még sem pörögnek rajta -hál istennek.
Az ember örömmel nézi meg ezeket a magán-gyüjteményeket, kicsit visszaemlékezve a kopasz múltjára. :)

lakit 2015.07.09. 09:54:34

@horex: Igen, az hogy ez egy "náci relikviák" ellen indított akció része volt. Magyarán "lenácizták" a tulajdonost / feljelentette valaki és így már elvehették tőle. Meg is szenvedtek vele: scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11667532_407148102809321_3110922111694844050_n.jpg?oh=f446c19f4050eaa1490901e72357ef60&oe=561C5E66

A tank már eleve hatástalanított volt. A lövegét is több darabra vágták, a páncélt is összekaszabolták.

eßemfaßom meg áll 2015.07.09. 10:31:23

@GépBalta: "Azért még mindig elég komolyat lehetne vele randalírozni. Persze modern eszközökkel könnyedén ki lehet lőni, de azért egy tetszőlegesen nagy menekülttábort le lehetne vele rombolni, mire odaér valaki egy kellően nagy hatóerejű páncéltörő fegyverrel."

Erre alkalmas egy minden sarkon megvehető tolólapos munkagép is, gyorsan el is kell mindet kobozni mielőtt baj lesz belőle.

eßemfaßom meg áll 2015.07.09. 10:40:38

Pár éve Dunakeszi határában az agip kút mögött láttam egy T-34-et parkolni és ugy tűnik nem csak álmodtam

www.waymarking.com/waymarks/WMBT56_T_34_light_tank_Dunakeszi_Hungary

Netuddki. 2015.07.09. 11:02:31

Akkor nemcsak Magyarországon tökkelütött a "szerv".

Netuddki. 2015.07.09. 11:03:51

@eßemfaßom meg áll: Ja, mindent a szemnek! Rájamászni nem szabad.

É2I 2015.07.09. 11:05:19

@eßemfaßom meg áll: Volt is jó pár éve példa rá, amikor egy munkagépes emberkének levarták a lányát a nem napon barnultak. Ő csak annyit tett, hogy végig ment a soron. A vályog kunyhók nem sokáig álltak ellent ;) (Link nincs, ilyet levetetnek az állatvédők)

eßemfaßom meg áll 2015.07.09. 13:00:20

@bértrollbosszantó_kovi1970: bezzeg a régi szép időkben amikor a szolnoki csónakázó tónál szabadon mászható volt 2 ágyú, egy T-34 meg egy mig-15

lutria 2015.07.09. 13:37:53

Valamelyik német múzeum majd büszkén mutogatja hogy milyen jó állapotú tankot,ágyút és torpedót sikerült szerezniük ingyen...

phaszfej 2015.07.09. 13:45:51

Gázolnék át vele a sok köcsög turistán.

Etniez 2015.07.09. 14:42:00

@lakit: Az általad linkelt kép jobb felső sarkában egy szép nagy birodalmi sas látható :)

Már ha érted, mire gondolok.

lakit 2015.07.09. 14:58:28

@Etniez: Szerintem a házát mindenki azzal díszíti, amivel akarja - főleg belülről.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.09. 15:23:10

Nagyon komoly értéke lehet ezeknek. Az örökösök foghatják a fejüket..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.09. 15:24:36

Csak összehasonlításképpen. Egy jó állapotú, eredeti festésű waffen-ss rohamsisak 150-200 ezer forint körül van..

awex 2015.07.09. 16:38:26

a képek alapján ez nagyon sok miló eurócskát érő ritkaság ...
és nagyon szar állapotban tuti nincs

Etniez 2015.07.10. 00:02:15

@lakit: Akkor nem érted mire gondolok.

Lordhell 2015.07.15. 19:12:15

Remélem nem darabolják be ezt a szép Pz. kpfw. V Auf. G-ét :( olyan szép állapotban van, hogy csuda.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása