HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. augusztus 25. editors 44 komment

Megtalálták I. Géza király sírhelyét

111.jpg

I. Géza magyar király sírhelyére bukkanhattak rá a váci középkori templom feltárásán dolgozó régészek. Az ásatás vezetője, Batizi Zoltán a Múlt-kor kérdésére elmondta, hogy teljes bizonyossággal nem állítható, hogy az Árpád-házi uralkodó temetkezési helyét találták meg, de minden bizonyíték ebbe az irányba mutat. Az ásatás során a sírgödörből emberi csontok is előkerültek, de kicsi a valószínűsége, hogy ezek I. Géza maradványai lennének.

Vácon a vár területén már 1979 óta – előbb szakaszosan, majd 1988-tól folyamatosan – folytak az ásatások, 2000-ben pedig dr. Tettamonti Sarolta vezetésével a székesegyház feltárása is megkezdődött. Az ásatások 2002-től kezdve 11 éven át szüneteltek, ám 2013 októberében a váci önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően folytatódhatott a terület feltárása – számolt be az eddigi munkálatokról a Múlt-kornak Batizi Zoltán.

222.jpg

Pár héttel ezelőtti fotó délről a feltárásról - a jobb felső sarokban a sír nyugati része, a keleti még feltáratlan. A fenti kőfal a 18. századi ferences kolostor

A kutató I. Géza feltételezett sírhelyével kapcsolatban a Múlt-kor kérdésére kifejtette, csak akkor lehetne minden kétséget kizáróan az Árpád-házi királyhoz kötni a temetkezési helyet, ha – 11. századi gazdag mellékletekkel együtt – a maradványait is megtalálták volna, enélkül azonban egyelőre annyit lehet mondani, hogy a sírhely valószínűleg az uralkodó számára készült. A szakértő azonban számos érvet hozott fel amellett, hogy valóban Szent László bátyjának sírjára bukkant rá.

„ A Képes Krónika hosszan foglalkozik a mogyoródi csata előzményeként egy csodás látomással, amelyre Vácott, pontosabban Vác helyén került sor. A Krónika szerint László herceg látta, hogy Géza fejére az égből korona kerül, és ezt a seregük katonái között elterjesztve jobb eséllyel indultak csatába. A mogyoródi ütközet után Géza foglalta el a magyar trónt, és a Krónika szerint visszatért Lászlóval, hogy a korábbi látomás helyszínén egyházat alapítson. A Krónika leírja, hogy a testvérpárnak ekkor újabb csodában volt része. Amikor az alapítandó egyház helyén gondolkodtak, egy agancsain égő gyertyákat hordozó szarvas jelent meg a közelükben. Vitézeik üldözőbe vették az állatot, de az egy magas partfalról a Dunába ugorva eltűnt előlük. A Krónika szerint ezen a magas partfalon alapította meg Géza király a Szűz Mária-székesegyházat, amelyben halála után örök nyugalomra helyezték” – magyarázta a kutató.

333.jpg

Az egyetlen épen maradt kőfallal bélelt, 2014-ben feltárt sír a székesegyházból - ehhez hasonló lehetett az uralkodói temetkezés

„A korszakban a templomok alapítóit, donátorait az egyházak közepére temették – így helyezték el többek között Szent István sírját is az általa alapított székesfehérvári bazilikában. A most megtalált váci sírhely a székesegyház főhajójának középtengelyében található, és a templom keleti és nyugati végétől is egyforma távolságra fekszik” – tette hozzá a régész.

444.jpg

A váci vár Dillich 1600. évi metszetén, jobbra a Szűz Mária-székesegyház két nyugati tornya a vár (E betűvel jelölve) közepén (Magyarország Régészeti Topográfiája 9. kötet, szerk. Torma István)

A 110-es objektumként feltárt gödör mérete alapján egy kővel kialakított falú temetkezésnek vélhető, bár a kőkeretet elbontották valamikor, legalábbis a feltárt szerszámnyomok erre utalnak. A ferencesek a 18. századi Historia Domusban feljegyezték, hogy az új székesegyház építése során a középkori templomban több keresztet, selyemruha-maradványokat és egyéb mellékleteket tartalmazó főpapi temetkezést találtak. A sírok kőanyagát kitermelték a még folyamatban lévő építkezéshez, így valószínűleg ők a sírkamra szétbontói – egészítette ki mondandóját a kutató.

555.jpg

A váci vár 17. század eleji alaprajza a háromhajós templommal, pirossal a Géza királyhoz kötött sír helye (Magyarország Régészeti Topográfiája 9. kötet, szerk. Torma István)

A sírgödörben a régészek emellett 18. századi kerámiára, valamint emberi csontmaradványokra is rábukkantak. „A gödör mélyén két medencelapát és néhány más csont egy kupacban került elő, de kicsi a valószínűsége, hogy ezek I. Gézához köthetők. A gazdagnak vélt főpapi, valamint a királyi nyugvóhelyet feltételezhetően már a tatárjáráskor kirabolták, ha azonban Géza király sírja csodával határos módon átvészelte volna a tatárok egyéves uralmát, a várat és a várost több mint egy évszázadon át birtokló törökök már szinte bizonyosan megtalálták” – számolt be az ásatásvezető a Múlt-kornak. „Az is elképzelhető, hogy a kirabolt kőkeretes sírba a király csontjainak eltávolítása után egy püspök vagy más előkelő is temetkezett. A templomból ismert egy másik, kisebb, bolygatatlan, kőkeretes temetkezőhely, melyben öt egymás utáni temetkezést, azaz öt csontvázat sikerült feltárni 2014-ben”– folytatta a szakember.

666.jpg

A feltárás előtti kép a ferences kolostortól délre levő területről

Hozzátette, nem zárható ki, hogy a templom közepén lévő sírgödörben talált, összevissza dobált csontok némelyike I. Gézához tartozik, de ezt a kérdést csak genetikai vizsgálatokkal lehetne tisztázni. Minden csonttöredéket meg kellene vizsgálni, majd össze kellene hasonlítani az uralkodó egyik közeli rokona maradványaiból – például unokája, II. (Vak) Béla feltételezett koponyacsontjából vagy öccse, Szent László koponyaereklyéjéből – vett mintákkal, ehhez azonban nem állnak rendelkezésre megfelelő források, tekintve, hogy egyetlen csontvizsgálat több tízezer forintba kerül. Batizi Zoltán végül arra is kitért, hogy a váci önkormányzattól a feltárások idei költségeinek fedezésére kapott összeg már szinte teljesen elfogyott, de reméli, hogy a következő évben az NKA támogatásával folytatódhat a kutatás.

blog-onpromo_15nyar.jpg

királyok királysír Középkor

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr977733572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VogelZsigmond 2015.08.26. 22:34:44

"Megtalálták I. Géza király sírhelyét"

"A kutató I. Géza feltételezett sírhelyével kapcsolatban a Múlt-kor kérdésére kifejtette, csak akkor lehetne minden kétséget kizáróan az Árpád-házi királyhoz kötni a temetkezési helyet, ha – 11. századi gazdag mellékletekkel együtt – a maradványait is megtalálták volna, enélkül azonban egyelőre annyit lehet mondani, hogy a sírhely valószínűleg az uralkodó számára készült. "

Akkor megtalaltak???? Vagy csak lehetseges ?? Nagyon tenyszeru ez a cikk. Olyan mint a regeszet maga. A nagyfejesek osszeulnek es egy feltaras utan egyutt kitalaljak, hogy mit is talaltak. Aki meg ellent mond nekik, "ki lesz atkozva" a regesztarsadalombol... :)

Megtalaltak.... Meg... Persze....

Tranquillius 2015.08.26. 22:37:20

"Testvérnépeink" munkáját dícsérik kifosztott királysírjaink. Na jó, Szent Lászlót a reformátusok dobálták szanaszét.

bkkzol 2015.08.27. 00:18:45

Van még abból az anyagból amitől az égő agancsos szarvast látták?

Dinkainka 2015.08.27. 00:24:18

Szerintem Petőfi csontjait találták meg!:-)
Persze biztosat csak a DNS vizsgálat után lehet mondani!
De lehet, hogy egy kerti budi maradványait találták meg, ennek a valószínűsége 50%(vagy igen, vagy nem)!:-)

D2 2015.08.27. 01:31:53

A britek dolgoztak III. Richardon is pár évet... kivárjuk a sztori végét.

teszt1234 2015.08.27. 07:41:43

"egyetlen csontvizsgálat több tízezer forintba kerül." szokatlan számok ezek a médiában...

ganxta77 2015.08.27. 07:47:53

Azért az az országunk szégyene, hogy nincs 3x "néhány tízezer forint" a csontvizsgálatok elvégzésére... Vagy csak inkább nem akarják elvégezni a vizsgálatokat, hogy nehogy kiderüljön, hogy ló..szt se találtak?

OkoskaTo:rp 2015.08.27. 08:05:28

@ganxta77: Maximálisan egyetértek. Elvégre tömött sorokban állnak a magyar királysírok (mint az angoloknál), eggyel több már senkit sem érdekelne.

Hefe 2015.08.27. 08:07:24

"Az ásatás során a sírgödörből emberi csontok is előkerültek, de kicsi a valószínűsége, hogy ezek I. Géza maradványai lennének."

persze. Nyilvan nem a kiralyt raktak a sirba, hanem valamelyik dublorjet.

KCB 2015.08.27. 08:27:00

Elég behúzós, átverős lett a cím.

Sombokor 2015.08.27. 08:57:05

Kormánykoncertre van százmillió. Csontokra nincsen pár tízezer.

Segna 2015.08.27. 09:19:16

Örülök, hogy visszatértek a témára és pontosítottak, nagyon zavaró volt a múltkori pongyola cikk, amire persze ugrott a NET népe.
Köszönjük a pontosítást.

Segna 2015.08.27. 09:23:29

@D2: Lemaradtál. Azonosították, és már megvolt a díszes újratemetés is. Cumberbutch (azt hiszem így írják) mondta el felette a megfelelő Shakespeare sorokat. Érdekesség, hogy a színész nem csak azért szerepelt, mert épp játszik ebben a darabban, hanem mert leszármazottja is III. Richárdnak.
A DNS vizsgálata a csontoknak nagyon érdekes fejleményeket hozott, többek közt kiderült, hogy a mai királynő nem is annyira közeli leszármazott, az egyik királyné félre lépett anno. ;-)

Segna 2015.08.27. 09:31:04

@Sombokor: Talán ha Őfőméltóságát nem a foci, hanem a történelem érdekelné...
(Vajon hány várat építtetett volna újjá? És nem fociakadémiák lennének támogatva hanem íjász körök, kard csapatok stb... Esetleg újra játszanánk évente Eger ostromát, esetleg aug. 20-án mindig megkoronáznák...)
Így belegondolva nem is tudom...

Tristee 2015.08.27. 09:55:24

"ehhez azonban nem állnak rendelkezésre megfelelő források, tekintve, hogy egyetlen csontvizsgálat több tízezer forintba kerül."

Ha tényleg csak ezen múlik, hogy kiderüljön, valóban I. Géza király földi maradványait találták-e meg, akkor ezúton üzenem Batizi Zoltántól kezdve a Magyar Nemzeti Múzeumon át a magyar kormányig minden illetékesnek: én kifizetem azt a pár tízezer forintot.

Dr.Traktor 2015.08.27. 10:13:28

"Megtalálták I. Géza király sírhelyét"

ez így ebben a formában hazugság. szégyelld magad!
és annyi botütést a seggedre ahány klikket kapott ez a cikk...

ogli dzsí 2015.08.27. 11:22:24

@Sombokor: @Segna:

Pofádat befogod. 2002-13 között egy kapavágást nem csináltak Vácon- ''Vácon a vár területén már 1979 óta – előbb szakaszosan, majd 1988-tól folyamatosan – folytak az ásatások, 2000-ben pedig dr. Tettamonti Sarolta vezetésével a székesegyház feltárása is megkezdődött. Az ásatások 2002-től kezdve 11 éven át szüneteltek, ám 2013 októberében a váci önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően folytatódhatott a terület feltárása'' - , egyébként 79től folyamatosan túrnak.

A komenista kormány nem adott zsozsót a régészeknek, hiszen a holokoszton kívül semmi se érdekelte őket kb.

Segna 2015.08.27. 11:48:22

@ogli dzsí: Legkevéssé sem tisztelt ogil dzsí!
Nem őriztünk együtt libát, tehát ne tegezz, pláne ne ilyen stílusban.
Amit belinkelt szöveg, számomra azt bizonyítja, hogy a feltárások már régebb óta folynak, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Felhívom a figyelmét, hogy 1979-ben még bőven - hogy is nevezte? - "komenista" kormány volt hatalmon, így az utolsó mondata nehezen értelmezhető, legalábbis a formális logika alapján.
Ha sértőnek érezte a gondolat-kísérletemet, hogy mi lenne, ha a legfőbb (na, jó 2. legfőbb) Mo.-i főméltóságot viselő embernek nem a foci, hanem a történelem lenne a hobbija, mi lenne, az az Ön baja.
Megjegyzem elég szánalmas védelem a focirajongó miniszterelnöknek az a védelem, hogy "a szocik se voltak jobbak! Meg bezzeg a holokauszt..."
Az elmúlt5évben jobb nem jutott eszükbe? Újítsanak már! Lassan már senki nem emlékszik az utolsó "komenista" elnökökre. Talán inkább a fényes foci eredményekkel kellene jönni, esetleg a régészeti kutatások feleslegességével.

Segna 2015.08.27. 11:50:11

@Dr.Traktor: a sírhely(e) megvan. Csontok is voltak azon a helyen, talán gézától is. Mi ebben olyan nehéz?

Segna 2015.08.27. 11:51:18

@Tristee: Csatlakozom! Én is beszállok! I. Géza nagyon megérdemelné! Jó lenne, ha kikerülne végre Szt. László árnyékából.

ogli dzsí 2015.08.27. 11:53:30

@Segna: 'Ha sértőnek érezte a gondolat-kísérletemet, hogy mi lenne, ha a legfőbb (na, jó 2. legfőbb) Mo.-i főméltóságot viselő embernek nem a foci, hanem a történelem lenne a hobbija, mi lenne, az az Ön baja.'

Az ELTEn végzett jogászok ált. többet tudnak a történelemről, mint az egységsugarú kommentelők. Ha vki sportol is, annál jobb.

''Megjegyzem elég szánalmas védelem a focirajongó miniszterelnöknek az a védelem, hogy "a szocik se voltak jobbak!''

Nem hiszem h a védelmemre szorul, igaz?

gigabursch 2015.08.27. 11:56:09

Várom a további vizsgálatokat és kutatásokat.

Segna 2015.08.27. 12:04:36

@ogli dzsí:
"Az ELTEn végzett jogászok ált. többet tudnak a történelemről, mint az egységsugarú kommentelők. Ha vki sportol is, annál jobb."
Ez mire válasz? Tudom mit végzett OV. egységsugarú kommentelőként jelzem, hogy én pedig a Debreceni Egyetemen végeztem történelem tanárként, és pontosan tudom, hogy a jogászok mit (és mit nem!) tudnak/tanulnak történelemből.
"Nem hiszem h a védelmemre szorul, igaz?"
Ha nem szorul a védelmére, akkor mi volt ez a mocskos-szájú felhörrenés. meg "komenistázás"?!

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.27. 12:09:01

@Segna: 'Ez mire válasz? Tudom mit végzett OV. egységsugarú kommentelőként jelzem, hogy én pedig a Debreceni Egyetemen végeztem történelem tanárként, és pontosan tudom, hogy a jogászok mit (és mit nem!) tudnak/tanulnak történelemből.'

Nem csoda hogy irigykedsz. Jó hír, hogy neked is lehet életed, ha dolgozol és tanulsz.

Segna 2015.08.27. 13:28:21

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ebből hogy jött le, hogy irigykedem? Szövegértés! Az érdeklődő másik kollegának jeleztem, hogy középkori történelemből egy jogász tudása nem feltétlenül etalon. Nem fikázásilag, csak egyszerűen a képzés jellegéből adódóan ők mást tanulnak ebből a korszakból. Állam és jogtörténetet, és így nem feltétlenül van(nak) toppon I. Géza életéből, aki megnyerte (Lászlóval együtt) a Mogyoródi csatát, ott volt Kerlésnél a besenyők legyőzésénél, aktív részese volt Bolgárfehérvár (Nándorfehárvár) Magyar Királysághoz csatolásának, elkezdte betelepíttetni Erdélybe a szászokat stb.
Ha be akar szólni, legalább az előzményeket olvassa el legyen kedves. Egyébként köszönöm, jól vagyok, van családom, munkám, és lehet, hogy megtalálták a kedvenc királyom néhány csontját is. ;-)

turista a saját országában 2015.08.27. 13:33:51

Ha ez igaz, az a XXI. századi magyar régészet eddigi legnagyobb felfedezése lenne. Laikusként viszont azt mondom -mint előttem is írták többen - várjuk ki a végét.

A csapos közbeszól 2015.08.27. 13:40:26

@Segna:

Hagyd szegény @ogli dzsi-t. A betűket és a számokat ismeri, olvasni is tud és írni is. Egyedül a szöveg értéssel és értelmezéssel vannak problémái, no meg az elolvasott szöveg valós - immár történelmi tényekkel - való összevetésével vannak problémái.

Nem akarom koptatni feleslegesen a billentyűzetet, de ismétlés a tudás anyja:

"Vácon a vár területén már 1979 óta – előbb szakaszosan, majd 1988-tól folyamatosan – folytak az ásatások, 2000-ben pedig dr. Tettamonti Sarolta vezetésével a székesegyház feltárása is megkezdődött. Az ásatások 2002-től kezdve 11 éven át szüneteltek, ám 2013 októberében a váci önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően folytatódhatott a terület feltárása"

1979 és 2002 között folyamatosan (gondolom változó intenzitással) folytak a feltárások, tehát gyakorlatilag kormányoktól függetlenül. Azután jött a kézifék melynek okaira a cikk nem tért ki, de vélhetően kicsinyes személyi okok miatt állították le. Majd a II. Orbán kormány 3. évében lett csak folytatása és ott is csak tessék lássék módon, hiszen pont a lényegre nem futja.

Nem baj építünk helyette stadionokat + hozzá kisvasutat :(

mortullus 2015.08.27. 14:12:12

@Sombokor: "Kormánykoncertre van százmillió. Csontokra nincsen pár tízezer."

És semmilyen magyar történelmi emlék feltárására nincs pénz. Inkább ledózerolnak mindent és lakóparkot építenek oda, ahol inkább ásatásokat kellene végezni.

A Pilis tele van hatalmas vár és egyéb romokkal, csak mindent benőtt már az erdő. Ős Buda vára, Fehérvár a koronázó templommal stb. stb. De ez mind nem érdekel senkit, a lelkes magán kutatodó embereken kívül.

Segna 2015.08.27. 15:18:30

@A csapos közbeszól: ;-)
Csak I. Géza miatt izmoztam, és mert nem ismer(t)em ODzsé munkásságát, de a Pofád befogod! beköszöntője annyira megragadott...
hát igen a stadionok... űrállomásoknak is jobban örülnék, azokat talán később lehetne valamire használni, de legalábbis bérbe lehetne adni sci-fi forgatáshoz. ;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.08.27. 16:00:48

@Segna:

A szászokat nem I., hanem II. Géza kezdte betelepíteni.
Másrészt pont Viktorék adnak pénzt középkori várak felújítására, persze attól még botrány, hogy erre nincs pénz.

dthoreau (törölt) 2015.08.27. 17:59:04

Meg nem keso a cikk cimet modositani. Mert ez igy ujabb ekes peldaja annak, hogy a Mult-kor szinvonala rohamosan csokken es ugy tunik, nincs megallas, a bulvarlapok ala kivanjak pozicionalni a blogot (es a lapot).

Punxsutawney Mormota 2015.08.27. 22:34:01

@Tiszteltetem Brüsszelet: Neked is be kellene fejezned a nyolc általánost. Legalább estin.

Punxsutawney Mormota 2015.08.27. 22:37:49

@Segna: Hagyd a fenébe őket! Megvan a napi penzumuk, hogy hányszor kell libsizni, gyurcsányozni, komcsizni és zsidózni. Teljesen mindegy, hogy mit írsz nekik, nem érdekli őket. Meg kell keresniük a napi betevőre valót.

D2 2015.08.28. 14:41:19

@Segna: Azt tudom, hogy a britek már végeztek... a mikirályunk sztori végét várjuk ki.

Segna 2015.08.28. 15:20:50

@D2: bocs, hiányos volt a mondat. I. Géza sztori vége? Reméljük élünk addig! ;-)

Segna 2015.08.28. 15:33:34

@Mj: Bocs, a szászokat spec. igaz, hogy II. Géza kezdte el letelepíteni Erdélybe. Szegénytől ne vitassuk már el ezt a lényeges tényt.
A Viktorék adnak pénzt... - megjegyzéshez;
Nem, nem Viktor vagy Viktorék "adják" a pénzt, hanem a MI ADÓNKBÓL, A MI FORINTJAINKBÓL és az UNIÓS POLGÁROK ADÓJÁBÓL folynak a felújítások. Lsd. Diósgyőri vár. Ez sem új forrásból van.
Elvileg , az Operatív programok kiírásai szerint, illetve hazai forrás esetén pl az NKA vagy valamely szaktárca pályázatai alapján juthat pénzhez egy ilyen projekt.
Az Operatív Programokat a régiók tanács (2007-ben) a szaktárcák OP-it pedig a Kormány javaslatára a parlament fogadta/ja el. Azután pedig Brüsszelben hagyják jóvá, tehát semmi köze hozzá egyik vagy másik miniszterelnökünk hobbijának és személyes vonzalmának. Nem kell hozzá miniszterelnöki jóváhagyás. (Megjegyzem marhára csodálkoznék, ha ilyesmivel foglalkozna...)
Ebben az esetben is az NKA-ra hivatkozik a régész, és nem Viktorra/Viktorékra.

Segna 2015.08.28. 15:37:59

@Punxsutawney Mormota: szegények, jó sz*r meló! Én nekem legalább csak 1-2 engem érdeklő cikket "kell" elolvasnom, ezek a nyomorultak meg mindenféle "szemetet" kénytelenek olvasni.
Kíváncsi vagyok, hogy a sok olvasás véletlenül és akaratuk ellenére nem műveli ki őket? Vajon mennyi idő alatt használódik el egy troll? Bele sem merek gondolni abba a lelki válságba, amikor először ért meg annyira egy cikket, hogy nem tud trollkodni rá? ;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.08.28. 15:51:51

@Segna:

Erre gondoltam, amihez bizony kell a magyar kormány, jelen esetben Viktorék elkülönített pár milliárdja:

www.napi.hu/ingatlan/kozel_70_milliardot_koltenek_a_kastely-_es_varfelujitasra.597447.html

Másrészt mi adózunk, akár esik, akár fúj. A mindenkori kormány pedig eldönti, hogy az adók bizonyos hányadát mire fordítja, ezzel összefüggésben írtam, hogy "Viktorék adnak pénzt erre". Várakra van pénz - természetesen attól még a nagy része uniós pályázaton elnyert támogatás, de ezt ki is kell egészíteni -, I. Géza csontjainak kiválogatására nincs, ami elenyésző összeg.:(

(Nem vagyok fideszes, és egyáltalán nem akarom Vityáék mellett letenni a garast, de attól még a tényeket sem akarom elhallgatni. Már csak azért sem, mert jómagam is többek közt történelem szakot végeztem.)

Segna 2015.08.28. 16:16:49

@Mj: Ha már egy töri szakos sem érti, hogy hogy a hazai forrás - amiről nem is szabadna közvetlenül a kormánynak döntenie! - nem "jelen esetben Viktorék elkülönített milliárdja..." A kormánynak nincs pénze, nincs külön kerete, amit ők adnak, mert erre van ingerenciájuk/szíve/belátása stb!
A költségvetésben előző évben/években különítenek el erre egy adott soron forrásokat, amelyek konkrét felhasználásáról pályázatok, illetve címzett források útján döntenek. A szaktárcáknál. (NGM, NFM estelgeg MEH)
Zseniálisan kommunikálják a Kormánynál, hogy ezt a pénzt ők adják, és csakis rajtuk múlik.
Az egy másik kérdés, hogy az adott költségvetési sorra, hogy kerül pénz, és miért épp annyi (hogy pl. a DNS vizsgálatokra már nem telik...) Ott sajnos már jönnek a nyaloncok, kijárók v. fogalmazzunk finoman a lobbisták... Bár nem hiszem, hogy a régész szakma ebben jeleskedne. Egy-egy polgármester, ha turisztikai hasznot vél látni egy-egy várban, biztos odateszi magát, de...
Persze a budai vár újjáépítése más tészta, ott OV lázálmai erősen nyomják a források leírásánál a cerkát. Tartok tőle, hogy a feltárásokra, az aprólékos régészeti munkákra ott sincs sok elkülönítve. Cáfoljatok, örülnék neki!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.08.28. 22:21:06

@Segna:

Sajnos az a helyzet, hogy Viktorék akkora urak az országban, hogy igen, ők döntenek, hogy mire költik az adónkat, akár ad hoc átcsoportosítások árán is. Ez van. Másrészt vidéki várromokat és kastélyokat is turisztikai célból újíttatnak fel, éppen, amelyik szimpatikus nekik. Nyilván itt is a polgármester helyezkedése döntő, nem pedig a műemlékvédelmi megfontolások. Azt meg régóta lehet tudni, hogy a régészet és az üzlet konfliktusa esetén ők az utóbbi pártján állnak.

gigabursch 2015.08.31. 08:51:48

@A csapos közbeszól:
Nana!
A kisvasutaknak hétvégente több a látogatója, mint a teljes MB1-nek egy év alatt.
Sokkal olcsóbb és kiszolgálja a családok pihenési-üdülési-természetjárási igényeit.
Ráadásul még szórakoztató is, szemben a focival.

dthoreau (törölt) 2015.08.31. 20:01:12

@gigabursch: Itt szerintem arra a "bizonyos" kisvasutra gondolt, amit ahhoz a "bizonyos" focistadionhoz terveznek epiteni, tehat ebben csak a vasutbaratok es a focidrukkerek szuk keresztmetszete leli majd oromet, csaladi programkent egy stadionhoz kisvasutazni sem szorakoztato (focidrukkerekkel egy vonaton), meg ha oly szep is a taj arrafele a Vertes labanal.

gigabursch 2015.09.03. 08:42:22

@dthoreau:
ja, értem...
Akkor talán illett volna a csaposnak mindezt idaírni...
Kösz a felvilágosítást.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása