HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. április 05. editors 21 komment

Y formában feszítették keresztre Jézust?

jezus.jpg

A torinói leplet vizsgálva Jézus Krisztus keresztrefeszítése sokkal fájdalmasabb lehetett, mint azt korábban gondolták a szakemberek. Brit és olasz kutatók szerint a leplen kirajzolódó alak karjai a feje felett voltak, s valószínűleg "Y" formájú testhelyzetben lelte végzetét. Ha a lepel valóban Isten fiának körvonalait adja ki, akkor a Megváltó halálát az elmúlt évezredek során a legtöbb alkotás pontatlanul ábrázolta.

A művészek évszázadokon át úgy mintázták meg a keresztény egyház alapítójának kereszten való szenvedését, hogy keze vízszintesen volt széttárva. A liverpooli John Moores Egyetem, valamint az olaszországi Paviai Egyetem kutatói szerint Jézus kivégzése ennél jóval kegyetlenebb volt, ugyanis kezeit a feje fölé szegezték. A nemzetközi szakértőgárda a torinói leplet elemezve arra a meggyőződésre jutott, hogy a leplen látható embert "Y" alakú testhelyzetben szegezhették fel.

mantegna.jpg

Andrea Mantegna 1459-ben készült festménye is hagyományos módon ábrázolja Krisztus szenvedését

A torinói lepel az egyik legjobban tanulmányozott lelet a történelemben. Megoszlanak a vélemények vele kapcsolatban: egyesek úgy vélik, hogy középkorban készült "hamisítvány", mások szerint pedig tényleg a Názáreti Jézus körvonalait láthatjuk rajta. Bármelyik oldalon is álljon az igazság, a leplen látható mezítelen férfi karján vércsíkok és több seb is felfedezhető.

Matteo Borrini liverpooli kutató egy olasz szakember, Luigi Garlaschelli segítségével a leplen található vérfoltok és a szög helyére utaló ábrázolás alapján valódi vérrel modellezte a "T", illetve az "Y" formában keresztrefeszített ember kihulló vérének "folyásirányát" (ide kattintva a modellezésről készült videót is megnézheti). A kutatópáros úgy találta, hogy a leplen lévő vérnyomok valóban egy kereszten szenvedett ember sebeinek helyeire utalhatnak, azonban csak abban az esetben, ha a kivégzett személyt nem az eddig megszokott Krisztus-ábrázolásoknak megfelelően, hanem feltartott kézzel szegezték fel a keresztre, így ugyanis a sebéből származó vér - a leplen látható alakhoz hasonlóan - végigcsurgott a karján. Azonban ha vízszintes pózban lettek volna a karjai, a vér a csukló magasságában levő szög ütötte sebből a földre cseppent volna.

kezek.jpg

Jól kivehetőek a kezeken lévő vérmaradványok

"Ez egy még fájdalmasabb pozíció lehetett, ugyanis jelentősen megnehezítette a légzést" - mondta Borrini. A kutatók egyetértenek abban, hogy ha valakit így végeznek ki, a halál oka valószínűleg fulladás volt. Hasonló pozícióban voltak azok a középkori elítéltek, akiket feltartott kézzel a csuklójuknál egy gerendához kötöztek. A fizikai kísérlet igazolta Gilbert Lavoie massachusettsi orvost, aki először vetette fel, hogy a leplen látható férfi "Y" formájú testhelyzetben lelte halálát. A híres leletet vizsgáló dán orvos, Niels Svensson szintén így gondolkodott: "a lelet lenyomata nem egyezik meg Krisztus keresztrefeszítésének hagyományos ábrázolásmódjával."

Még több hír, érdekesség a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

ókor kereszthalál Jézus Krisztus

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr845917511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.06. 03:56:11

Nahat, a Biblia, a keresztenyek es a muveszek tevedett volna valamiben?
Ki gondolta volna?
Erre mondhatnam viccesen, hogy a Bibliat sem kell szentirasnak venni :)

Komolyan, rendes tudosok (nem teologusok) meg arrol is vitatkoznak, hogy Jezus egyaltalan elo szemely volt-e, ha igen, akkor egy konkret szemely vagy pedig sok rebellis rabbi karakterebol lett osszegyurva kesobb a mesekonyv irok altal.
A megfeszites eleve egy T alaku eszkozre tortent a romaiaknal, nem keresztre. Errol logott az arc, akinek a karjai nyilvan magasabban voltak, mint a teste, ami sulyanal fogva logott, szetfeszitve a szegycsontot, rekeszizmot, bordakat.
Hogy mondjam, hogy ti is ertsetek?

Neander 2014.04.06. 11:34:47

Most már csak azt az apróságot kellene bebizonyítani, hogy létezett szegény Jézus...

XasaYasa 2014.04.06. 11:46:39

Még jó hogy szénizotópos kormeghatározás alapján az is kiderült hogy a lepel Kr.u. valamikor 200 évvel készült. Pontosan nem tudom hány évvel később de jóval később.

rezsöatya 2014.04.06. 13:06:12

@XasaYasa: a lepel valoban kesobbi, ezt mar megallapitottak...

magyar bucó 2014.04.06. 13:21:26

Minthogy a torinói lepel hamisítvány, vizsgálata semmilyen információt nem ad Jézus haláláról.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.04.06. 13:49:13

Kutatók, mi? Akik egy eleve hamisítvány valami alapján állítanak valamit. Ez pont olyan mintha mondjuk én kitalálok valami elméletet ami az egyháznak tetszik--holnaptól jónevü kutatóként emlékeznek meg rólam is! Na haggyá' máá'!!

Measurer 2014.04.06. 14:11:04

@XasaYasa: radiokarbonos vizsgálat alapján a torinói lepel Kr.u.300-400 körül keletkezett.
Legújabb szakvélemény szerint (Torinói Műszaki Egyetem, 2014) a Kr.u.33 évi jeruzsálemi földrengés okozhatott olyan neutron sugárzást, amelynek hatására a lepel anyagában a C14 aránya megnőtt, és a lepel esetleg mégis idősebb a kimutatottnál.
en.wikipedia.org/wiki/Shroud_of_Turin

béla a görög (törölt) 2014.04.06. 15:08:39

"Y formában feszítették keresztre Jézust?"
Az biztos, hogy nem 'M' meg 'Z' meg '@' alakban - mert az nagyon csúnyán mutatott volna.
Amúgy nem mindegy, hogy?! 2014 van.
A nanotechnológia, robottechnológia és a molekuláris biológia a slágerszakmák.

Behajtó70 2014.04.06. 18:49:48

Ostoba lelkiszegények! A hit nem tudomány, kár ezt feszegetni. Inkáb azon gondolkodj, hogy anyádank mit mondanál? Ennyi volt anya....nincs is menyország.....vagy mit mondanál egy haldokló gyermeknek? S magadnak a nehéz órákban?

Ugyan! Csak okoskodó hitehagyottak vagytok, valódi problémák nélkül. De várjátok csak ki a végét...mindneki végzi valahogy.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 01:53:50

@Behajtó70: nagyon "ertelmes" hozzaszolas volt
eloszor is a gyerekemmel sose fogom elhitetni, hogy van mennyorszag, isten meg a fasza
szoval nem hazudok neki ilyen egetvero ostobasagokat, tehat halala elott sem mondanek neki ilyet
nem lesz vevo az olcso illuziokra, ennyi, nem igenyli a hazugsagot, hogy jobban erezze magat

nem vagyok hitehagyott, sose hittem
vannak valodi problemaim, amik fontosabbak annal, hogy al-megoldasokat talaljak ki rajuk

tenyleg mindenki vegzi valahogy
ennyi a lenyeg
de en nem varom a veget, kozben szeretnek elni is

burakefendi 2014.04.07. 07:21:21

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: biztos vagyok benne, hogy a korabeli keresztények több keresztre feszítést láttak, mit te, aki megmondja itt nekünk a tutit :) másrészt megmutatnád, a biblia hol írja le, milyen alakú volt a kereszt, amelyikre felfeszítették jézust?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 09:01:41

@burakefendi: erdekes, hogy senki nem irta le akkor, hogy Jezust mire feszitettek meg, pedig nagyon sok keresztre feszitest lathattak
amennyiben egyaltalan elt volna ilyen Jezus nevu arc, ami felettebb valoszinutlen
a torinoi lepel minden esetre hamis, abbol akarmit kisilabizalni csak egy hamis bizonyitek alapjan torteno spekulacio
egy nem letezo isten nem letezo fiat, akinek nem letezo csodakat tulajdonitanak, hogy nem feszitettek keresztre
tenyleg ez a vilag problemaja

a Bibliat meg osszeferceltek sok begombazott nyomoronc irasaibol, abbol se derul ki semmi
tenyleg szora sem erdemes az egesz, meg arra se vettek a faradtsagot, hogy osszefuggoen hazudjanak abban a konyvben es ugyeljenek a reszletekre

akarmit is ir a Biblia, annak a valosaghoz sok koze nincs, azt is irja, hogy halottak feltamadtak, emberek evszazadokig eltek, meg hogy a vilagot 6 nap alatt teremtette valami isten, egy szuz picsa szult, de valoszinubb, hogy az asztalos felesege felrekurt es nem tudott kisebbet hazudni, mint hogy a szentlelek megszallta
Mariska biztos felt a pofontol
ugyanakkor a teremtes kapcsan a Biblia nem ir a dinoszauruszokrol, evoluciorol, eloemberekrol stb.
egyik bibliai mese sincs alatamasztva, addig meg maradjanak is meg mesenek
nem lenne szabad tobb konzekvenciat hozzajuk fuzni, mint a Kockasfulu nyul cimu mesehez
a kockasfulu nyulert rajongok legalabb nem akarjak kiirtani a Vizipok cimu meseert rajongokat, nem markolnak fel rengeteg kozpenzt es nem eroszakolnak meg gyerekeket tomegesen sotet templomok melyen
es foleg nem varjak el, hogy te is higgy a kockasfulu nyulban

hat ennyike

magyar bucó 2014.04.07. 16:10:03

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
Mások hitéről nem illik így beszélni.
A lepel hamisítvány, ezért az ilyen szempontból vizsgálgatni nincs semmi értelme.
A korabeli források azért nem említik a kereszt alakját, amiért egy mai autóbalesetnél sem írják le, hogy az autó négykerekű volt, elöl fehér, hátul piros lámpákkal. Mindenki tudta, hogy néz ki, egyszerűen, "egy kaptafára" készültek, nem cifrázták a rómaiak.
Egyébként nem a kereszt, hanem a megfeszítés alakjáról (testhelyzet) elmélkedtek.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.08. 04:30:33

@magyar bucó: az nem igaz, hogy a romai keresztek egy kaptafara keszultek volna
Csak a wikipedian utananeznel latnad, hogy hany fajta volt
Egyszeru pozna, T alaku, kereszt alaku, X, Y, meg meg kitudja milyenek
Az azert megnyugtato, hogy a Biblia sok csodat leir, de attol meg azok se lesznek hihetobbek
A szuznemzesre kivancsi lennek
A nyelveken szolast eltanulnam.

A hitrol csak igy erdemes beszelni, kritikusan. Nem csak a kereszteny hitrol, mindrol. Az illendosegre hivatkozni egy vitaban nem tul logikus. Sose erdekelt mit illik, mit nem, ez nem jelenti, hogy bunko vagyok es az asztalra szarok, csak nem engedem a gondolat szabadsagomat korlatozni illendosegre hivatkozva.

magyar bucó 2014.04.08. 05:49:51

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
"a Bibliat meg osszeferceltek sok begombazott nyomoronc irasaibol"

Lehet ezt ennél sokkal kevésbé bántóan is írni.

teddybear01 2014.04.08. 13:05:27

@Measurer: A hármas vakpróba elvét betartó c14-es vizsgálat szerint a leplet 1200 és 1300 között szőtték, nem 200- és 300 között.

Ami a sugárzásos elméletet illeti az kitaláció, mert néhány vakhitűnek valamilyen belemagyarázás kellett a tény helyett, hogy a lepel későbbi hamisítvány. Ezt az ENEA olasz országos intézet kutatói követték el, de a magyarázatuk rengeteg sebtől vérzik.

A pollenvizsgálat legfeljebb a 8. századi keletkezést jelöl, ami max. a c14-es kormeghatározás eredményét vonja kétségbe, de még ez az eredmény is messze van a keresztre feszítés korától.

Vérvizsgálatot is végeztek, a Walter McCrone Associates Inc. végezte el a különféle teszteket.
A STURP számára megküldött eredmények szerint a minták tartalmaztak egy vörös okker nevű festékalkotót, amely vas-oxid (rozsda) őrlésével készült és amely a festés változatot támasztotta alá.
Természetesen azonnal megkérdőjelezték ezeknek a vizsgálati eredményeknek hitelességét, illetve más vizsgálódók szerint az valódi vér, és még a vércsoportot is meghatározták. Persze ez nem jelenti azt, hogy a vizsgálatuk eredménye nem szándékos hamisítás.

Egyszóval, a vizsgálatok jelentős része szerint a lepel későbbi hamisítvány, más vizsgálatok szerint meg valódi.
És a kívülállók nem tudhatják, hogy melyik eredmény az igazi.

teddybear01 2014.04.08. 13:17:29

@magyar bucó: "Lehet ezt ennél sokkal kevésbé bántóan is írni. "

Lehet, de attól a tény még tény marad, a Bibliát rengeteg régebbi iratból, illetve pár gondosan kiválasztott korabeli leírásból illesztették össze kb. a 2. évszázadban. Ráadásul azóta többször is teljesen átírták és ezt is többször fordították le, amely fordítások nagymértékben különböznek egymástól.

Avatar 2014.04.17. 13:38:32

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Tök mindegy, hogy T vagy + alakú a kereszt, hiszen ha a kezeinél rögzítik (és a karokat nem kötözik végig a keresztfához), akkor nyilván lehúzza a test súlya, és az áldozat Y alakot vesz fel. De ezt eddig is számos esetben így ábrázolták (lásd lenn).
Az lett volna az extra, ha azzal állnak elő, hogy nem is kereszt volt, hanem keresztfa nélküli kínoszlop, mint a jehovások állítják.

@Sárga Pecsenyekacsa: ateistamembazis.hu/?p=1551 :)

DFK 2014.10.02. 12:36:36

@teddybear01: Csak az a gond, hogy a mintát olyan helyről vették a c14 vizsgálathoz, ahol utólagos javítás volt a leplen.

Pista Bácsi 2014.10.02. 15:15:00

@DFK: Mind a három mintát olyan helyről vették, ahol utólagos javítás volt?

Csalók, keresztre velük!
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása