HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. szeptember 09. editors 15 komment

Az USA történetének legvéresebb börtönlázadása

anno37_1080.jpg

Heti egy zuhanyzási lehetőség, havi egy tekercs vécépapír, elviselhetetlen túlzsúfoltság, brutális börtönőrök és egy kaliforniai börtönből szökni próbáló radikális polgárjogi aktivista, George Jackson lelövése. Ezek voltak a legfőbb okok, amelyek az Egyesült Államok történetének legvéresebb börtönlázadásához vezettek. A New York állambeli Attica büntetés-végrehajtási intézetének rabjai 1971. szeptember 9-én lázadtak fel fogvatartóik ellen.

A lázadók fő követelése a börtönkörülmények javítására vonatkozott, miután azonban a tárgyalások több nap után sem vezettek eredményre, az állami és helyi rendőri alakulatok a nemzeti gárdisták segítségével szeptember 13-án – New York állam kormányzója, Nelson Rockefeller parancsára – brutálisan leverték a felkelést. A kormányzó döntését szerényen Truman atombomba ledobásával kapcsolatos elhatározásához hasonlította.

Az eseményekben a börtön 2200 rabja közül több mint 1000 vett részt. A foglyok 39 börtönőrt és börtönalkalmazottat ejtettek túszul. A kirendelt fegyveres alakulatok szeptember 13-án könnygázgránátokat dobtak a börtön udvarára, és tüzet nyitottak a lázadókra. A rabok 4 tússzal már korábban végeztek, a könnygáztámadás és a lövöldözés következtében 29 rab és 10 túsz vesztette életét, több mint 80-an pedig komoly sérülést szenvedtek. A sérült raboktól hosszú órákon át megtagadták, hogy orvosi ellátásban részesüljenek, és további megtorlásul további bántalmazást kellett elszenvedniük.

Az állami hatóságok igyekeztek eltussolni a túszok megölésében játszott szerepüket. Azt állították, hogy a túszokkal való kegyetlen bánásmód - rabok elvágták a túszok torkát, és kiherélték őket – kényszerítette őket a börtön nem kellően előkészített, vérfürdőbe torkolló lerohanására. A boncolás végül nem tudta alátámasztani a hivatalos állítást, és a 2000-es években meghozott bírósági döntések értelmében New York állam a megvert és megkínzott fogvatartottaknak, valamint a zavargásokban meghalt börtönalkalmazottak családjainak is összesen 12-12 millió dollárt fizetett kártérítésként.

hirdetes_cikk_2014osz_640.jpg

évforduló 20.század börtönlázadás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr876683403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanda gyanu 2014.09.10. 23:09:11

Említést érdemelt volna a történetet feldolgozó, Fejjel a falnak c. film Kyle MacLachlan és Samuel L. Jackson főszereplésével:

port.hu/fejjel_a_falnak_against_the_wall/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=41965&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

www.imdb.com/title/tt0109053/

2014.09.10. 23:37:10

A börtön valaha börtönt jelentett. Ma, az ultrabalos norvégalapos jogvédők korában, második otthon a bűnözőknek, gyakorlatilag alig számít büntetésnek. Jó lenne visszahozni azokat az időket.

Rodolfo63 2014.09.11. 00:04:37

@retrovírus: és melyik megközelítés a hatékonyabb?

2014.09.11. 00:23:11

@Rodolfo63: szerintem erre te is tudod a választ, ez vitán felül áll.

Rodolfo63 2014.09.11. 00:30:39

@retrovírus: valóban, a norvég megközelítés hatékonyabb - a visszaesők aránya jóval kisebb, sokkal könnyebben illeszkednek be/vissza a társadalomba a büntetésüket letöltők, stb...

2014.09.11. 00:59:29

Én egyáltalán nem Norvégiáról beszéltem, de szerintem ezt te is vágod, csak mellébeszélsz. Én a norvégalapok (aka soros-féle zsidópénzek) által finanszírozott, civil szervezetekként bejegyzett külföldi ügynökök aknamunkájáról beszéltem és az ennek köszönhető állapotról, amelynek következtében ma egy bűnözőt több jog illet meg, mint az áldozatát, és semmi se fontosabb ügy, mint a fogvatartottak kényelme. És ezt nem a tasz blogból tudom, hanem konkrétan rendőr ismerősömtől, de mindegy. Ez a börtön messze nem az a börtön, amiről a poszt szól. Annak lenne visszatartó ereje, az a pokol volt, ez pedig egy szanatórium, ide vidáman becsekkolnak.

Ami pedig Norvégiát illeti, épp most szedik darabokra a muszlim bevándorlók, olvass utána. Egyáltalán semmi nem utal arra, hogy a nem elrettentésen alapuló puha igazságszolgáltatás működne. Ez csak a ti zavaros liberó fejetekben létezik. Nem haragszom rád, tudom, hogy félrevezetett ember vagy, ahogy az ideológiai bajtársaid is, bár van köztük sok, aki eredendően gonosz. Ha arra gondolsz, hogy belinkelsz más liberó blogokat, ahol azon fáradoznak, hogy számokkal támasszák alá ezt a zavaros maszlagot, ne tedd.

rezsiharcos 2014.09.11. 01:42:48

@Rodolfo63: még ha esetleg igaz is lenne, akkor is hol bizonyított az ok-okozati viszony?! más társadalmi hatást nem is vizsgáltak (mint pl. átlagfizetés ill. átlagos életszinvonal), mert az lehet nem lenne olyan kedvező a bűnpártoló bagázsnak.
Szóval, felőlem lehet itt Norvégiát csinálni, de nem úgy, hogy csak bizonyos dolgokat veszünk át.

büszke illiberális antidemokrata (törölt) 2014.09.11. 05:08:41

@Rodolfo63: ez egy szemenszedett hazugság, pontosabban mazsolázgatás az adatok között
cherry picking-nek hívják ezt, logikai hiba, rengetegen alkalmazzák ezt a hazug érvelést

Norvégiában a lakosság összetétele, térbeli eloszlása, jövedelmi helyzete, munkanélküliségi ráta, megélhetés teljesen más, mint Magyarországon.

A skandináv országokban a bűncselekmények nagy hányadát bevándorló követi el, lecsukják, egy luxusbörtönbe kerül, majd kibasszák a picsába az országból. Amelyik meg az országban marad, annak a száját hatalmas jóléti kiadásokkal fogják be, ez kb olyan, mintha az államtól kizsarolnának nagy összegeket, hogy ne csináljanak balhét. Hát így van egyelőre viszonylagos rend Skandináviában, ez a megvalósult szocializmus, ahol az állam mindenki seggét kinyalja. Ha a magyar cigány is kapna havonta 200000 forintot, létpénzt fejenként, akkor nem lenne akkora a bűnözés az tuti. Csak Magyarországnak nincs Északi-tengeri olajmezője, amiből a jólét csörgedezne azoknak a zsebébe is, akik csak a markukat tartják.
Mondjuk Malmőt meg lehet nézni, kb. afelé tart az egész északi térség. Elég sokat kell keresgélni, hogy fehér embert találj és nőként elég jó esélyed van a szexuális zaklatásra is.

A ballib oldal már megpróbálta a norvég modellt, hogy kinyaljuk a bűnöző picsáját, szociális segélyből fenntartunk pár millió ingyenélőt, felmentjük a megélhetési bűnözőket (gyakorlatilag bárki minősíthető ilyennek), nem vezetett sok jóra ez a hozzáállás.
Megjegyzem Kanada is egy inkább skandináv stílusú puha állam volt régebben, mára olyan problémákkal néznek szembe, ami miatt egyre inkább amerikai mintára szervezik az életüket. Sajnos a skandináv szemlélet csak addig működik, amíg a szar bele nem keveredik a nagy harmóniába, amíg nincsenek kihívások, amíg nincsen tömeges megélhetési bevándorlás, nincs a nyugati életvitelre szaró embertömeg a határokon belül. A skandináv modell az együttműködő emberekre épít, nekem is szimpatikus, én is szeretnék úgy élni, de azt csak akkor lehetett volna fenntartani, ha betonkerítést vonnak a térség köré és a behatolókat a határon agyonlövik. Ezzel szemben ők beengedték azokat az elemeket, akik pont a rendszer gyengeségének kihasználásából akarnak megélni, közben belülről bontják le a rendszert.

Félreértés ne essék, én is nyugati módon akarok élni, hozzám ez az ateista, skandináv, ésszerűséget kereső értékrend áll közel, csak amikor túltolják, beszarik a rendszer, finomkodnak, a rendszert lebontókat, szabotőröket engedik behatolni és átvenni az irányítást, akkor látom, hogy nem lehet fenntartani a nyugati liberalizmust fél kézzel a tökünket szorongatva, polkorrektkedve.
A skandinávoknál nem véletlenül törtek előre a szélsőjobb pártok. Ők valójában nem nácik, hanem a hazájukért aggódó liberálisok, akik liberálisként szeretnének élni, nem egy skandináv kalifátusban, ahol pont a liberális nézeteket fogják először betiltani az elszaporodó bevándorlók.

A drogos amerikai négert nem tudják kitenni az országból, mert sajnos állampolgár, ha kieresztik a ketrecéből, akkor állatként lerombol újra mindent. Ezért kell elrekeszteni a társadalomtól. Amúgy Magyarországon is heti egy tusolás engedélyezett ma is a fegyház fokozatban. Évezredekig megvoltak enélkül a napi, teljes testre kiterjedő tisztálkodás nélkül a hétköznapi emberek, sőt az előkelők is, szóval nem tudom mire fel a hiszti.
Amúgy meg a börtönökben jellemzően nem a fegyőrök a kegyetlenek, hanem a rabok egymás között brutálisak.

2014.09.11. 08:27:36

Ne fáradjatok, ez a rodolfo63 egy troll, mindenhova ilyen egysoros hülyeséget ír be az öreg.

olddog 2014.09.11. 08:43:15

Látom, nagyon jól tudjátok, mi-hogy megy a börtönökben.
Bármelyikőtök ült egy napot is a Csillagban?

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.09.11. 10:10:18

@olddog: Igen ez azt tudja csak aki volt. De én nem sok jót hallottam.

zoenova 2014.09.11. 19:14:45

@Sanda gyanu: Az Attica címü 1980-as film volt az első, le is adták a magyar tv-ben.

Sanda gyanu 2014.09.15. 16:44:58

@zoenova: Hehh, én azt nem írtam, hogy ez lenne az első.

:-)

Valszeg párszor feldolgozták az eseményt. Én csak annyit írtam, hogy megemlíthették volna az egyik ilyen filmet. Ebben a verzióban viszonylag nagy nevek, "A" kategóriás színészek játszanak.

Peace!

Untermensch4 2014.09.18. 12:44:46

@retrovírus: megtorlás, elkülönítés, rehabilitáció. ez a börtönök 3 fő funkciója, különböző kombinációkat próbálgatnak a világban. a kritizált és kritizálható nagyonliberális modell a rehabilitáció lenne a másik kettő nélkül, egy utópia. viszont a valóban sikeres rehabilitáció a legolcsóbb/legköltséghatékonyabb. igen, még a fejlövés+elásás kombónál is jobb gazdasági szempontból.

2014.09.21. 20:57:32

@Untermensch4: te nem vagy normális. Honnan szeditek ezt a rothadó ultraliberális maszlagot? Szerinted ezeket az embereket lehet és szabad bármilyen formában rehabilitálni? Egy tébolyult, erőszakos bűnözőt, aki születésétől fogva képtelen magáévá tenni az együttélés normáit, és aki nem csak nem érti, de le is szarja, hogy mitől működik a társadalom? Aki gyakorlatilag úgy él, és olyan primitív ösztönszinten vegetál, mint egy állat? Ezeket legfeljebb szervdonornak vagy gyógyszerkísérletekhez lehetne használni, kétlem, hogy valaha ennél több hasznot tudnának hajtani a civilizációnak.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása