HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2013. június 21. editors Szólj hozzá!

Lájkolná-e Newton Shakespeare-t?

newton.jpgAz online közösségi hálózatok és a modern adathalászati technikák lehetővé teszik a mai kutatók számára, hogy valós időben nyomon követhessék az egyes gondolatok, eszmék hatását és terjedését a különböző újkori gondolkodók között. Azonban a darabkák összerakása sokkal trükkösebb, mint azt első blikkre gondolnánk, hiszen a 16-17. századi tudósok sajnos Facebook-posztok helyett még postai úton tudatták egymással, mit is gondolnak a nagyvilágról.

A Six Degrees of Francis Bacon nevű új projekt célja, hogy összegyűjtse az újkor ismert kapcsolatait, s egy hatalmas vizuális hálózati térképen nyomon kövesse a különböző ötletek, gondolatok, képek terjedését a vallási türelem ideájától kezdve a vérkeringés első kigondolásáig.

Könyvekből, cikkekből, kéziratokból és egyéb dokumentumokból kihámozott, a kapcsolatokra utaló bizonyítékok alapján a projekt kutatói már 19 millió potenciális kapcsolódási pontot rajzoltak fel mintegy 6 ezer korabeli gondolkodó, például – csak hogy a legnagyobbakat említsük – Isaac Newton, Francis Bacon vagy William Shakespeare között.

kapcsolat.jpg

A kora újkori gondolkodók közötti kapcsolatrendszer

„Bacon facebookos posztját lehet, hogy nem lájkolta vagy osztotta volna meg Shakespeare, de valami módon bizonyára kifejezte véleményét munkásságával kapcsolatban. A kora újkori 'social network' megértéséhez és felvázolásához még hosszú az út, amelyben az előbb említett koponyák vagy bármely tudós elejtett vicce, hivatkozása, kritikája hasznos információt jelenthet számunkra” – mondta el a projektről Christopher Warren, a Pennsylvania állambeli Carnegie Mellon University tanára.

A projekt neve a „Six Degrees of Kevin Bacon” nevű játékból származik, amelynek az a célja, hogy bármely színész vagy színésznő között hat lépésben kapcsolatot találjunk. A játék a „Six degrees of separation” (A különválás hat fokozata) elvén működik, amely szerint a bolygón élő bármely két ember között nem több mint öt ismerősből álló lánc segítségével kapcsolatot lehet találni – bár azt hozzá kell tenni, hogy az állítás bizonyítása még nem sikerült teljesen kielégítően.

A kutatás honlapja szerint a munka közösen folyik a diákok és tanáraik között és nyitottak bármely észrevétel felé, hiszen hivatalosan Warren és kollégái még arra a kérdésre sem találtak megfelelő választ, hogy mit értenek kapcsolat alatt. „Például, ha valaki ír egy könyvében egy híres tudósnál történő látogatásról, azonban a tudós meg sem említi őt, az bizony elég egyoldalú bizonyíték” – mondta Warren. „Az emberek hazudnak, továbbá ha egy találkozás egyvalaki számára rendkívüli fontossággal bír, a másik lehet, hogy már aznap este elfelejti. Mélyre kell ásnunk a kultúrában és a motivációk tengerében, hogy megértsük, mi is folyhatott a több száz évvel ezelőtti Facebookon” – tette hozzá.

További hírek a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

facebook kapcsolat newton kora újkor shakesperae

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr745372173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása