HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2013. november 06. editors 2 komment

Régészet a parkoló alatt

parkolo.jpg

A régészet hőskorában az archeológusoknak olykor a világ végére kellett elutazniuk, hogy a legelhagyatottabb vidékeken történelmi szenzációra bukkanjanak. Manapság – és ez fokozottan igaz Nagy-Britanniára – néha elég elmenni a legközelebbi kisvárosba, kiüríteni egyik boltjának parkolóját, s már kezdődhet is a feltárás.

viking.jpg
A múlt hónapban például a skóciai Dingwall városában egy autóparkoló alatt egy viking parlamentre, azaz egy thingre (ting) bukkantak. A parlament előfutárának tartott ősi népgyűlés helyszíne szakértők szerint Nagy Thorfinn (teljes nevén Thorfinn Sigurdsson) utasítására épült, és az 1065-ben elhunyt viking vezető, Orkney grófja volt az, aki lerakta a későbbi Dingwall alapjait.

III.jpg
A legismertebb felfedezés III. Richárd angol király földi maradványainak feltárása volt tavaly ősszel. A kortársaiból kevés szimpátiát kiváltó, a Tudor-kori propaganda kedvenc céltáblájává váló király csontjait egy leicesteri parkolóban találták meg. A Leicesteri Egyetem kutatóinak a genetikai vizsgálatok során azóta sikerült bebizonyítaniuk, hogy a rejtélyes csontváz valóban az 1485-ös bosworth-i csatában elesett koronás főé volt.

Greyfriars.JPG
A király maradványainak lokalizálása előtt a brit kutatók a régóta elveszettnek hitt, a ferences rendházhoz tartozó Greyfriars-templomot ásták ki a parkoló alól. A templom régóta ismert volt a szakértők körében, s azt is tudták róla, hogy III. Richárd király végső nyughelye, azonban a középkori falak majd fél évezredre a feledés homályába vesztek.

meh.jpg
Az Egyesült Államokbeli Oregon állam Wilsonville városának egyik autóparkolójában nem legyilkolt királyok, hanem 25 ezer poszméh tetemét találták meg a kutatók idén nyáron. Szegény állatok a Safari nevű, levéltetvek elleni növényvédőszer miatt pusztultak el, amelynek alkotóelemei között a nikotinhoz hasonló hatású ún. dinotefuran vegyi anyagot fedeztek fel. Ez a gyilkos kémiai szer a levéltetveken kívül több rovarra is káros, sőt halálos hatással volt. A méheknek sem kegyelmezett.

temetk.jpg
A nagy-britanniai Leicester városa a régészet Mekkája, ugyanis III. Richárd király maradványainak közel egy éven át tartó keresgélése és vizsgálata után idén májusban ugyanaz a kutatócsapat a város egy másik parkolójában egy 1700 éves római kori temetőt tárt fel. Az Oxford Street és a Newarke Street kereszteződésében fekvő parkoló megközelítőleg 130 méterre fekszik a római kori Leicester déli kapujától, a 13 sírgödörben keresztények és pogány vallásúak is nyugodtak.

knight-grave.jpg
Utunkat északon folytatjuk. A skóciai Edinburgh városában a régészek egy leletmentő ásatás során – természetesen egy parkolóban – egy lovag csontvázára bukkantak. A sírja tövében egy fejfát is feltártak, amelyet egy kereszt és egy kard díszített. A jelek egyértelműen arra utalnak, hogy egy nemesről van szó, s a fejfa vizsgálata szerint a 13. században élhetett.

aliga.jpg
A New York-i Long Island egyik szupermarketjének parkolójában pedig két élő aligátort találtak az építőmunkások. A nem mindennapi találkozás a szakembereket és a hüllőket is igencsak megijesztette, ám hőseink története itt kettévált: míg az aligátorokat egy floridai nyaralásra szállították, a munkások tovább húzták az igát.

További érdekességek a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

régészet Nagy-Britannia Középkor

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr85618198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdi 2013.11.07. 12:26:49

Nálunk ilyesmire negatív példákat lehet hozni sajnos: Győrben a Széchenyi tér felújításakor gyakorlatilag eldózerólták a város a középkor emlékeit, tovább a szomszédos Dunakapu tér felújításakor a mélygarázs "áldozatává" válik a reneszánsz bástya.

magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-varat-beveszik-81301
sirasok.blog.hu/2009/04/11/mi_folyik_gyorben

Inimma 2013.11.07. 16:35:28

Unokáink sem fogják látni...
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása