HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. június 27. editors Szólj hozzá!

7 meglepő tény az első világháborúról

meglepo.jpg

220 kilométerre elhallatszódó robbanás, hihetetlen precíz levélforgalom, sárga bőrű európai nők, megszülető plasztikai sebészet - csak néhány érdekesség a nagy háborúból.

Egy francia csatatéren történő robbanás még Londonban is hallatszott

Míg a lövészárkokban és az azokat övező sártengerben véres harcok dúltak, addig egy egészen másfajta háború zajlott a katonák lábai alatt. Egy teljes titokban tevékenykedő brit bányászcsoport 30 méterrel a föld alatt egy alagutat ásott az ellenséges árkok felé, hogy a föld alól robbantsa fel őket. A legnagyobb sikerüket a belgiumi Messines Ridge-nél érték el, ahol 900 ezer font robbanóanyagot halmoztak fel és hoztak egyszerre működésbe 19 különböző alagútban. A robbanás hatalmas károkat okozott a németeknek, s még a 220 kilométerre lévő londoniak is hallották a detonációt.

robbanas.jpg

Megszületett a plasztikai sebészet

Az első világháborúban a legtöbb sebesülést a bombák repeszdarabkái okozták, amelyek gyakran az arcot érték, de nem okoztak halált, mint például egy jól irányzott golyó. A borzalmas sérülések láttán elsőként Harold Gillies brit sebész próbált meg segíteni a roncsolódott arcú sérülteken, így ő lett a plasztikai sebészet úttörője.

12 évesen a hadszíntéren

Több történet is kering arról, hogy néhány gyermek letagadva a korát csatlakozott a világháborús hadseregekhez. Egyes becslések szerint több ezer ilyen bátor fiatal lehetett, akiknek azonban csupán egy részét motiválta a hazaszeretet, a többiek a sivár és unalmas életükből való menekülésként fogták fel a "katonásdit". Az egyik ilyen gyermek a 12 éves Sidney Lewis volt, akit végül fülön csíptek és hazaküldtek a somme-i csatából.

Újságírók mint halálos ellenségek

Egy maroknyi újságíró az életét kockáztatva igyekezett beszámolni a csatatereken zajló harcokról, hogy az otthon maradottak ne csupán a cenzúra által kikozmetikázott híreket olvashassák. Mivel a kormányok már a háború kezdetétől azon voltak, hogy szabályozzák a frontról érkező információáramlást, gyakorlatilag megtiltották az újságíróknak, hogy a munkájukat végezzék. A brit hadügyminisztérium szerint a csataterekről való jelentés az ellenséget támogatta, így halálbüntetés járt érte.

est.jpg

Hetente 12 millió levél érkezett a frontra Angliából

Habár a szállítások, a csapatmozgások, az élelmiszerellátás és az utánpótlás hatalmas logisztikai kihívás elé állította a háborúban részt vevő országokat, ügyeltek arra, hogy a postaforgalom viszonylag zavartalan legyen, így például Angliából a francia frontra két nap leforgása alatt megérkezett egy üzenet. Ez azért is meglepő, mert ezalatt a 48 óra alatt még a cenzorok is átnézték a leveleket.

Sárgává változott a nők bőre

Mivel az első világháború során gyakorlatilag egy generációnyi férfi tűnt el a hátország gazdaságából, helyüket a nők vették át a munkaerőpiacon. Sokan igen rossz körülmények között, veszélyes vegyi anyagok között végezték mindennapi tevékenységüket. A briteknél "kanári nőknek" kezdték el hívni azokat az asszonyokat, akik TNT-vel dolgoztak, ugyanis a mérgező anyag sárgás színt kölcsönzött bőrüknek.

vh1_1.jpg

Létrejöttek a vérbankok

Már a világháború kitörése előtt felfedezték, hogy a nátrium-citrát alkalmas a vér alvadásának megakadályozására, azonban csupán az 1914-es évben használták először transzfúziós célokra. A hűtés előnyeire ráeszmélve mindez hatalmas áttörésnek bizonyult, előkészítve az utat a ma is jól ismert vérbankoknak. Az első világháború második felében az orvosoknak sokszor rögtönözniük kellett, s az egyre szaporodó véradó állomásoknál összegyűlt vért igyekeztek felhasználni a sok vért vesztett katonák megmentésére. Kezdetben a túlélési arány nagyon rossz volt. Háború lévén, a donorok megtalálása nem okozott problémát, azonban a vércsoport megállapítása már annál inkább. Érdekesség, hogy az első világháborúban csak az antant hatalmak oldalán használták ki a transzfúzió adta lehetőséget. A véradás iránt megnövekedett igény vezetett ahhoz, hogy 1922-ben felálljon Londonban az állandó véradó szolgálat.

cimlapNYAR3.jpg

20. század 1. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr886434295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása