HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. július 31. editors 16 komment

Így lett Hitler Németország teljhatalmú ura

hitler_2.jpg

Paul von Hindenburg német birodalmi elnöknek már csak órái voltak hátra, amikor előkelő vendége érkezett. Az első világháború német hőse a „Fenség” szóval üdvözölte jövevényt, mivel azt hitte, II. Vilmos császár áll előtte. Valójában Adolf Hitler német kancellár volt az, aki látva, hogy a teljesen leromlott mentális állapotban lévő idős államférfi a halál küszöbén áll, azonnal cselekvésre szánta el magát.

Miután hazautazott a birodalmi elnök neudecki halálos ágyától, elfogadtatott a kormánnyal egy törvénytervezetet, amelynek értelmében az elnök halála után feladatköre a kancellárra száll át. Bár a Hitlert rendeleti úton, a parlament megkerülésével történő kormányzásra is feljogosító felhatalmazási törvény kimondta, hogy az elnök jogköre érinthetetlen, a kancellárt nem zavarták az alkotmányos akadályok. Hindenburg másnap, 1934. augusztus 2-án reggel meghalt, Adolf Hitler pedig immár hivatalosan is Németország teljhatalmú ura lett.

Egy idén márciusban napvilágot látott MI5-irat szerint Hindenburg nyilvánosságra nem hozott politikai végakaratában keményen ostorozta Hitlert; kijelentette, hogy a hadseregnek függetlennek kell lennie a parlamenttől, hitet tett az alkotmányos monarchia mellett, továbbá sürgette a hatalmi ágak szétválasztását. "Elmondta, hogy kétszintű, a brithez hasonló, demokratikus alapon szerveződő parlament kell, valamint meg kell szüntetni a faji és vallási diszkriminációt" - nyilatkozta Hindenburg bizalmasa, Fritz Günther von Tschirschky und Bögendorff a The Times-nak még 1946-ban.

A dokumentum szerint Tschirschky volt az, aki segített megfogalmazni Hindenburg politikai végakaratát, amelyben a köztársasági elnök lényegében "megtagadta" Hitlert és felszólította a német népet, hogy álljon ki a demokrácia, illetve a demokratikus vívmányok mellett. Hitler azonban - akit 1933. január 30-án maga Hindenburg nevezett ki kancellárrá - amint értesült a politikai végakarat létezéséről, parancsba adta, hogy "biztosítsák, hogy a dokumentum a lehető leggyorsabban a birtokomba kerüljön". A néhai elnök fia, a náci Oskar von Hindenburg kötelességének eleget téve teljesítette a kérést, a dokumentumnak pedig nyoma veszett.

A felhatalmazási törvény értelmében Hitler a hadsereg feletti irányítást is megkaparintotta. A fegyveres erők katonái már augusztus 2-án felesküdtek új vezetőjüknek. Hitler, akinek hivatalos megszólítása innentől kezdve „Führer és birodalmi kancellár” volt, augusztus 19-re népszavazást írt ki, hogy a nép akaratával szentesítse az alkotmányos változásokat.

A csalások ellenére a referendumon „mindössze” a szavazók közel 90%-a voksolt a kancellári és elnöki jogkörök összevonásának elfogadására, ráadásul a katolikus vidékeken, valamint néhány nagyvárosban a 30 %-ot is elérte az elutasítók aránya. A Führer néhány nappal később, a nürnbergi pártnapokat megnyitó proklamációjában – amelyet Adolf Wagner müncheni gauleiter olvasott fel – nem hagyott kétséget afelől, hogy az akaratának ellenszegülőkre milyen sors vár. „Jaj azoknak, akik nem tudják, vagy elfelejtik”, hogy a német nép őt bízta meg az ország vezetésével – hangzott a fenyegetés. Utólag elmondhatjuk, Hitler sajnos maradéktalanul betartotta az ígéretét.

cimlapNYAR3.jpg

· 1 trackback

20.század Németország Hitler

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr846561853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Teréz Anya, vagy Apa? 2014.08.01. 21:05:10

Teréz Nyanyus: Az emberek haláltusáját kéjes örömmel átélő szadista nőtől való idézést semmilyen közösségi oldalon ne lájkold és ne továbbítsd! Amit nagy valószínűséggel a propagandagépezete írt neki. Csak egy bűn ronda nő volt, akihez amúgy sem nyúl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberal left wing trash 2014.08.01. 17:01:27

Inkább a kommunistákkal ijesztgessé, az most vót, nem régen vót.

J.László 2014.08.01. 17:48:08

Ha Hindenburg ennyire szenilis volt, lehet, hogy Tschirschky úr írta meg a politikai végrendeletét:)

Az anekdota szerint egyébként amikor a nemzetiszocialista párt szimpatizánsai fáklyás felvonulást tartottak az elnöki rezidencia előtt 1933. január 30-án este, látva a nagy tömeget, így fordult adjutánsához (mármint Hindenburg):
- Nem gondoltam volna, hogy ennyi foglyot ejtettünk.

Behajtó70 2014.08.01. 17:53:29

Elég a történelem hamisításból!!! Ez mind bla-bla, mellékes, szemfényvesztés! Másik szokásos mellébeszélés: Hitler hatalma csakis a parányi hadsereg regnáló vezetőinek megnyerésén múlott. Beígérte, hogy hatalomra jutása esetén régi fényükben pompázhatnak, és ők nem akadályozták meg hatalomra jutását. Ez persze igaz, de nem ettől lett hitler Hitler.

A valóság viszont az, egyesegyedül a Varsellies-i Békediktátum tehető felelőssé e sátán elszabadításáért, és mindazon ostoba, buta embereké, akik azt a német nép nyakába sózták! Mert mindenki tudja, hogy a sarokba szorított vad, más lehetősége nem lévén, támadni fog! Így a második világháborút csakis ennek "köszönhetjük".

J.László 2014.08.01. 18:00:45

1934 nyarán már tudni lehetett, hogy Hindengurgnak hetei vannak hátra. Hitler számára ez rendkívül kényes helyzet volt. A hadsereg ekkor nem Hitler, hanem Hindenburg mögött állt és követelte a Röhm-féle baloldali nácik háttérbe szorítását. A Röhm által vezetett félkatonai SA szervezet létszáma ekkor több millió volt, miközben Röhm azt követelte, hogy a régi hadsereg felszámolásával hozzanak létre egy SA-ra épülő "néphadsereget". A hadügyminiszteri posztot is magának követelte. Nem kell mondani, hogy Röhm mekkora ellenszenvnek örvendett a régi vágású porosz tisztikar soraiban.

Hitler joggal tarthatott attól, hogy Hindenburg halála után a hadsreg puccsot hajt végre és leteszik őt a hatalomból. Hitler a rá jellemező, a kezdeti habozást jövető villámgyors cselekvéssel először leszámolt Röhmmel ("hosszú kések éjszakája"), majd learatva a hadsereg osztatlan elismerését gyorsan feleskette saját személyére az egész tisztikart.

Így lett Hitler Németország gyakorlatilag teljhatalmú diktátora.

Blogger Géza 2014.08.01. 20:01:31

Ha soha nem került elő Hindenburg végrendelete, mindenki azt mond róla, amit akar.

Alick 2014.08.01. 20:06:22

@Behajtó70: az egykori antant valóban elszúrta a németekkel kapcsolatban, de ettől még nem volt törtvényszerű, hogy egy frusztrált osztrák nyárspolgár lesz Németország ura... anno Napóleon legalább tehetséges hadvezér volt, akinek nevéhez a polgári jog megalapozása is fűződik, nemcsak hódítások és pusztulás.

_most_ 2014.08.01. 20:09:03

nem vágom, hogy a ránézésre ilyen kis gyökér emberből, akiket a suliban mindenki csak cseszegetni szokott, hogy lehetett Németország vezetője, azt hittem a náci fajelmélet lényege, hogy az ilyen fogyatékos kinézetű embereket visszaszorítsák.

silent76 2014.08.01. 20:44:36

A császár az felség, nem pedig fenség...

Felséges: a király, királynő, királyné, császár, császárné... (Őfelsége a király; Felséges úr!).

Fenséges: a királyi/császári család minden más tagja, (kivéve a mindenkori trónörököst. Ő: Felséges vagy Felség!)

2014.08.02. 00:25:01

A többi diktátor esetében is érdekes lehet megvizsgálni, miért és hogy jutottak hatalomra, de amit mindenki keres, az nincs ott: hogy történhet meg, hogy olyan sok embert nyomorba dönthet olyan kevés. Miért engedelmeskednek nekik, hogy lehet milliókat, értelmiségieket is hatékonyan agymosni? Miért nem tépik szét a diktátorokat és a sleppjüket? Erre nincs válasz. (És most nehogy beírja valamelyik liberó kutya, hogy az orbánt miért nem tépik szét.)

Behajtónak igaza van abban, hogy ami történt, azért a versaillesi békét és a weimari köztársaságot kitaláló emberek a felelősek, már akkor mondogatták, hogy béke — 20 évre. Az első világháború lezárásába bele volt kódolva a második. Hitler csak meglátta a történelmi pillanatot. És ha ezt meg tudta csinálni, nem volt tehetségtelen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.02. 05:28:21

Komolytalan ez a végrendeletesdi.
Egyrészt senki sem látta,
másrészt pedig ha létezett is akkor sem Hindenburg írta
harmadrészt pedig egy elnöknek egyáltalán nincsen joga előírnia, hogy mi legyen az országgal a halála után.
Írhatna például Áder János akármilyen politikai végrendeletet, annak semmiféle kötelező érvénye nem lenne a parlamentre, a kormányra, a következő elnökre.
Általában még a királyok többségének sincsen ilyen joga, hiába is szeretnék.

Fedor Kvasztics 2014.08.02. 19:04:50

Nem trollkodni akarok, de egy tortenelmi blog elso soraban nem kellene leirni ugy hogy "Hinderburg"...

vezér01 2014.08.02. 20:08:37

Hitler meglátta a történelmi pillanatot, a világot már akkor is irányító /és persze nem létező/ pénzügyi háttéthatalom pedig meglátta Hitlerben az emberüket. Teletömték pénzzel és megtörtént,amit jó előre elterveztek.
Olvassátok Albert Pike 1970. körül írt stratégiáját a "három világháborúról"

vezér01 2014.08.02. 20:09:44

Bocs,melléütöttem :1871.a dátum.

2014.08.10. 22:44:36

@vezér01: Ahogy a jó öreg Sztálin papát is meglátták :)

2014.08.11. 09:29:07

@_most_: Nem lehet mindenkinek izmos, tetovált vezére, mint nekünk Horthy volt. Nekik egy 'csofi' wienerschnitzel jutott, nekünk egy igazi, markos magyar legény.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása