HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. november 14. editors 1 komment

Még hogy Jézus férj és apa!

jesus.jpg

Jézust már 20 éves korában meg akarták gyilkolni, majd feleségül vette Mária Magdolnát, aki két gyermeket szült neki - olvasható egy újonnan lefordított, szír nyelven íródott, 1500 éves evangéliumban, amely további meglepő állításokat fogalmaz meg a Megváltó és családtagjai életével kapcsolatban. Az "elfeledettként" aposztrofált, ám a széles szakmai nyilvánosság számára régóta közismert és alaposan tanulmányozott szöveg valósággal felrobbantotta az internetet, az anglikán egyház tiltakozott, s a vallástörténészek is értetlenül állnak előtte.

Porlepte kézirat

A kézirat új fordítását tartalmazó Elveszett Evangélium című könyvet szerdán, nagy érdeklődés mellett mutatták be a londoni British Library-ben. Amellett, hogy azt állítja: Krisztus nős volt és gyermekei születtek, a szöveg említést tesz arról, hogy már 20 éves korában meg akarták gyilkolni és kapcsolatban állt néhány magas rangú római tisztviselővel.

Simcha Jacobovici izraeli-kanadai író, rendező és Barrie Wilson, a torontói York Egyetem vallástörténész professzora A da Vinci-kód és Nikosz Kazantzakisz 1953-as könyve, a Krisztus utolsó megkísértése által kitaposott ösvényen jár. "Amitől a Vatikán tartott, bekövetkezett" - kezdődik Jacobovici és Wilson könyve. "Nincs írásos bizonyítéka annak, hogy Jézus elvette volna Mária Magdolnát és gyerekeik lettek" - folytatódik a mű, de hogy ne tartsa sokáig bizonytalanságban az olvasót, rögvest leszögezi: a bizonyítékot egy kéziratban kell keresni, amely eddig "porfogó volt a British Library-ben".

A kéziratot 1847-ban vásárolta meg a British Museum egy egyiptomi kolostortól, s húsz éve került a British Library gyűjteményébe. Itt talált rá a Jacobovici-Wilson páros, s "porolta" le az állatbőrre, szír nyelven íródott, 6. századi forrást, amelynek angol fordítása kicsit kacifántosra sikeredett (The Ecclesiastical History of Zacharias Rhetor).

Wilson és Jacobovici szerint a 29 fejezetből álló szöveg egy ismeretlen, az i.sz. 1. században keletkezett evangélium fordításán alapul. Máté, Márk, Lukács és János "fonalát veszi fel", s azt meséli el, hogyan kötelezte el magát Jézus, aki "házasságot kötött, szexuális életet élt, s gyermekeket nemzett" - sommázzák a kutatók, hozzátéve: távol álljon tőlük, hogy bárki vallási érzékenységét megsértsék, ők csupán a szöveget ismertetik.

Amivel azonban több probléma is akad. Elsősorban - amellett, hogy messze nem volt "elfeledett" - az, hogy nem említi név szerint Jézust és állítólagos feleségét, Mária Magdolnát. "Jól ismert szöveg, amely József és Aszenáth néven is ismert. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy zsidó történet, de elképzelhető, hogy keresztények állították össze, vagy esetleg ők is írták" - fejtette ki Greg Carey brit Újszövetség-kutató, hozzátéve, hogy már eddig is számos fordítás állt rendelkezésre a kutatók számára.

Carey felidézte, hogy többek között egyik kollégája egy görög egyetemi kurzuson is lefordította a szöveget. "Nem tudom, hogy a szóban forgó kézirat mitől új, amelynek már a tartalma is széles körben ismert" - így Carey.

A filmes, aki Jézus sírját is megtalálta

S hogy mennyire nem új, arról Mark Goodacre tudna mesélni. A Duke professzora ugyanis már 1999-ben létrehozott egy József és Aszenáth nevű honlapot, hogy a szöveg kutatásának eredményeit közzé tegye. Ahogy arra Goodacre is rámutatott, József és Aszenáth története régóta közismert, a British Library gyűjteményében fellelhető szöveg pedig egy eredetileg görög nyelvű kézirat szír fordítása. "A szövegnek abszolút semmi köze Jézushoz és Mária Magdolnához" - szögezte le Goodacre.

Jacobovici és Wilson ezt az ellentmondást egy frappáns húzással kíséreli meg feloldani: az Elveszett Evangélium szerint az ótestamentumi karakter, József és egyiptomi felesége, Aszenáth valójában Jézus és Mária Magdolna "kódnevei" voltak. A kulcs szerintük az a fejezet, amely a frigyre lépett pár házassági ceremóniáját írja le, továbbá arról is beszámol, hogy hívták a pár gyermekeit: Ephraim és Manassé.

"József és Aszenáth azok, akik: ez csupán egy apokrif irat, amely József kapcsolatát meséli el az egyiptomi pap, On lányával. Semmilyen rejtett vagy ezoterikus jelentés nincs mögötte" - ez már Robert Eisenman amerikai Biblia-kutató véleménye.

A könyv egyebek mellett azt is állítja, hogy Jézus és Mária Magdolna kapcsolata messze túlment a házasságon, ugyanis utóbbi maga is istenség és messiás volt. A dokumentumot állítólag még röntgennel is megvizsgálták, hogy minden, a fordító által a 6. században "becsempészett" titkot megfejtsenek.

Jacobovicin nem nehéz fogást találni, hiszen nem ez az első alkalom, hogy a dokumentumfilmes szenzációs "felfedezéssel" rukkol elő. 2007-ben azzal keltett feltűnést, hogy teljes bizonyossággal állította: egy több mint harminc éve felfedezett barlangban megtalálták Jézus és családjának sírját a jeruzsálemi Talpiyot negyedben, majd négy évvel később szintén ő volt az, aki bejelentette, hogy az egyik 1990-ben feltárt sírból előkerült két vasszöget Jézus keresztre feszítésekor használták.

 

hirdetes_cikk_2014osz_640_1.jpg

ókor Jézus Krisztus

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr976896795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.11.15. 01:37:30

Szerencsétlen hülye. Nem értem, egy elmebetegnek miért szentel cikket ez a lap. Hozzá képest az a gyöngyösi cigány, aki azt mondja: "Ide bizonyíték nem kell! Dongalába van a kisfiamnak!" - okleveles logikaprofesszor.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása