HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. március 12. editors 12 komment

A pápa, aki szembeszállt Hitlerrel

pope_1.jpg

1937 virágvasárnapján a németországi katolikus templomokban összegyűlt hívek szokatlan prédikációt hallhattak. A papok a mise egy pontján ugyanis felolvasták a katolikus egyház egyetlen német nyelven kiadott, az újpogányságot, az egyházüldözést, a fajelméletet, valamint az ifjúság militarista, ateista szellemben történő nevelését elítélő Mit brennender Sorge (Égető aggodalommal) kezdetű enciklikáját. Bár a XI. Piusz pápa által 1937. március 14-én kibocsátott pásztorlevélben szó szerint nem említették Hitlert és a nácikat, a szöveg nem hagyott kétséget afelől, hogy az „vér és faj mítoszának” szószólói kik is lehetnek.

Bár a Szentszék 1933-ban konkordátumot kötött a német birodalmi kormánnyal, hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a katolikus egyházra nemcsak a kommunizmus, hanem az újpogány tanokat hirdető nemzetiszocializmus is komoly veszélyt jelent. Az egyházfő aggodalommal figyelte a németországi katolikus intézményekre nehezedő egyre nagyobb nyomást, és végül a Mit brennender Sorge kiadása mellett döntött.

Az enciklika megfogalmazásában Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII. Piusz pápa is komoly szerepet játszott. A Németországba becsempészett pásztorlevelet – a legnagyobb titokban – 300 ezer példányban a nyomtatták ki. A másolatokat sokan a templomok tabernákulumaiba rejtették a hatóságok elől. A megtorlás természetesen nem maradt el. A nácik több katolikus lapot betiltottak, a papság körében pedig – többek között valutacsempészés, valamint „erkölcstelenség” vádjával – tömeges letartóztatások kezdődtek.

XI. Piusz élete végéhez közeledve egyre nyíltabban szembefordult a náci ideológiával. 1938 májusában, amikor Mussolini Rómában fogadta Hitlert, a pápa tiltakozása jeléül elhagyta az olasz fővárost. Ugyanezen év szeptemberében kijelentette: „Lehetetlen a keresztényeknek részt venni az antiszemitizmusban.” Az egyházfő 1939. február 10-én hunyt el. Utóda, XII. Piusz náci Németországgal kapcsolatos politikája máig megosztja a történészeket.

cimlap_2015_tavasz_640.jpg

· 1 trackback

20. század Vatikán HItler

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr47263503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.13. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.03.13. 10:25:08

Vajon hogy alakult volna a történelem, ha ő tovább él, vagy ha egy hasonlóan bátor pápa követi a trónon?

Darth Revan 2015.03.13. 16:04:31

@kugi: Sztalinnak volt erre egy mondasa: Hany tankja van Vatikannak?

s 2015.03.13. 17:04:51

@Darth Revan: Sztálin melléfogott, nem először. Szovjetunió már nincs, Vatikán még mindig van. Ezek szerint nem csak a tankok számítanak.

Darth Revan 2015.03.13. 18:16:00

@s: vatikan van, es kb. olyan rohadt, mint sztalin rendszere.

s 2015.03.13. 18:17:19

@Darth Revan: Lehet. De Sztáliné már nincs meg. Nem is létezett olyan hosszú ideig.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.03.13. 21:42:08

@Darth Revan: Látom "s" hasonlót válaszolt, mint amit én akartam írni. Az én válaszom: a brezsnyevi SZU-nak mennyi tankja volt Afganisztánban? És az USA mennyi napalmot dobott le Vietnamra? Napóleon is milyen hatalmas sereggel tört be Oroszországba. Nem sorolom... Nemcsak a számbeli fölényen múlik!

karemi (törölt) 2015.03.29. 00:36:49

@s: @kugi: a szovjet hazugságokat egy idő után nem hitték el az emberek
A katkó mételyt évezredek óta tolják, fű alatt is, bár már a Greenpeace-nek vagy a dalai lámának is nagyobb befolyása van a nyugati emberek gondolkodására. A kereszténység egy a sok életmód, szabadidős, hobbi klub közül. Ilyen állapotában végtelenségig fennmaradhat.
A Szovjetunió jogutódai ma is állnak, ezek az utódállamok. Ahogy a Vatikán se ugyanaz már, mint a középkorban, amikor tudósokat küldött máglyára és emberek tömegeit gyilkoltatta meg hitük-hitetlenségük miatt, háborúkat vívott Itáliában...

karemi (törölt) 2015.03.29. 00:38:02

Katolikus egyház addig lesz, amíg szellemi toprongy emberek lesznek.

s 2015.03.29. 14:50:56

@karemi: Anyáddal beszéld ezt meg. A kurva anyáddal, úgy akartam mondani.

Aztán esetleg gondolkozzál el azon, hogy veszed -e magadnak a bátorságot ahhoz, hogy másokat a hitükben megsértsél.

karalyosmaria 2015.04.15. 08:32:21

A pápa félt, hogy a birkái szétszélednek és beállnak a nácik által is favorizált újpogány vallás mögé. A nácik is vallásosak voltak, katolikusok, protestánsok, újpogányok.
A pápa a protestánsok ellen is pont így kikelt anno a reformáció korában, ki akarta irtani őket, mert konkurenciát jelentettek számára. Soha nem erkölcsi, hanem hatalmi megfontolások vezetik a katolikus maffiát.

A vallásokkal szemben tanúsított túlzott udvariasság miatt sajnos még sokáig fennmaradt ez a katolikus bűnbanda. Ahogy az iszlám is. Politikai szélsőségeket könnyen, egyetlen kézmozdulattal dobunk a történelem szemétdombjára, ugyanakkor ha az elmebajt vallási köntösbe bújtatják, akkor mindenki kurva óvatos lesz, hiszen ha egy képzeletbeli baráttól származik a gyűlölet, embertelenség, szellemi sötétség kézikönyve, akkor az ellen barbárság fellépni, de ha Marx, Lenin, Sztálin vagy Hitler ír valami baromságot, azt be lehet tiltani.

Szerencsére az Mohamed megtalálta a halálos kombinációt: vallásnak álcázott totalitárius eszmerendszer az iszlám, ami ellen a vallásszabadság és polkorrektség béklyójában vergődő nyugat nem talál ellenszert.

Ideje minden vallással leszámolni. Békésebb, emberségesebb világ jönne a Földre.

@s: ez a probléma, hogy a hit (a tudományosan megalapozatlan állítások beszopása) mentes minden kritika alól
A hit a legtúlértékeltebb dolog az emberi viselkedésben. A többség még mindig pozitívumként tekint rá, pedig a legostobább emberi tulajdonság.

s 2015.04.15. 12:34:33

@karalyosmaria: A nekem szánt résszel vitatkoznék. Szerintem felületesen ítéled meg a hit (nem csak vallásos, hanem úgy általában) jelentőségét.
Itt nem kizárólag arról van szó, hogy kritika nélkül fogadunk el bizonyítatlan dolgokat. Arról is szó van, hogy bizonyos esetekben nem lehet megalapozottan dönteni több lehetőség között, mert mindegyik mellett szólnak érvek és egyiket sem lehet megcáfolni. Ilyen helyzetben az ember szokott véleményt alkotni, mert nem mindig lehet kibújni a döntés terhe alól, arra hivetkozva, hogy ezt nem tudjuk még tudományosan igazolni. Valamit lépni kell, mert az élet követel tőlünk valamilyen reagálást még bizonytalan helyzetekben is. Ezt csak úgy tehetjük meg, hogy hiszünk valamiben - legyen az bármi. Tehát nem tudunk, hanem hiszünk.
Másrészt, ha tudunk is valamit az eszünkkel, az nem lesz teljes mértékben a miénk, ameddig nem tudjuk azt másként is. Hinnünk is kell abban, amit tudunk, mert anélkül a tudásunkban sosem leszünk teljesen biztosak. Álljon itt példa arra, amikor tudunk, de nem hiszünk.

"Planck tisztában volt vele, ha helyes a diszkrét energiaszintekről alkotott elképzelése, akkor elemi szinten mér végzetes csapást a newtoni világképre, mert a feltételezett folytonosság tézise nem tartható fent tovább. Épp ezért ő is szkeptikus volt."

Ezt pedig Max Born írta Max Planckról:
"Hite azonban a logikus gondolatokkal alátámasztott tények kényszerítő erejében olyan nagy volt, hogy nem habozott kimondani egy állítást, ami minden hagyománynak ellentmond, mert meg volt győződve arról, hogy nincs más kiút."

"Einstein mindig az Istenrõl beszél, mit jelentsen ez? Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy olyan tudós, mint Einstein, erõs szálakkal kötõdjék a vallás tradícióihoz."

"Einstein nem is, de talán Planck - szúrta közbe másvalaki. - Planck nemegyszer világosan utal rá, hogy nem lát ellentmondást a tudomány és a vallás között; nézete szerint a kettõ teljes mértékben összeegyeztethetõ."

Szólás szabadság 2017.03.18. 15:17:54

@karalyosmaria: ""Ideje minden vallással leszámolni. Békésebb, emberségesebb világ jönne a Földre." Nem hallottál a mácizmusról és a kommunizmusról sem? Hogy a jakobinusokat ne is említsem.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása