HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. április 10. editors 4 komment

Éveken át mumifikált kisfia mellett dolgozott a magyar orvos

mumia1_2.jpg

Magyarország első kórboncnoka, Arányi Lajos 1862-ben veszítette el a számára legkedvesebb gyermekét, a négy-öt esztendős Zolikát. A korábban a császári pár lányát, Habsburg Zsófia hercegnőt, valamint Széchenyi Istvánt is bebalzsamozó orvos nem bírta érzelmileg elengedni elhunyt kisfiát, ezért mumifikálással próbálta megmenteni őt az örökkévalóságnak. Ezt követően a szőke fürtös gyermek egy kis karosszéken ülve, fejét a bal kezével támasztva "figyelte" apját annak dolgozószobájában. Huszonöt éven keresztül, egészen az orvos haláláig.

A néhány napja elszállított buddhista szerzetes múmiája helyére egy igen különleges darab érkezett a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállítására. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár ajánlott fel egy rég elfeledett gyermekmúmiát, amelyet 153 évvel ezelőtt készítettek el, és évtizedek óta a múzeum tulajdonában van.

Az erdélyi szász családból származó Arányi Lajos, Magyarország első kórboncnokának gyermekei közül a számára legkedvesebb, négy-öt esztendős (különböző források más-más kort említenek) Zoltán volt, akit azonban nem tudott megmenteni a kor egyik leghalálosabb kórjától, a torokgyíktól (diftéria), amely végül elragadta tőle. Az 1848-49-es szabadságharcot is megjáró orvos nem tudta feldolgozni veszteségét, egyszerűen nem volt képes elengedni kisfiát, ezért egy kétségbeesett lépésre szánta el magát, mondta el a Múlt-kornak Pap Ildikó, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa.

A modern patológia alapjainak 19. századi megteremtője, korának nagyon jól ismert orvosa értett az elhunytak bebalzsamozásához, hiszen többek között Ferenc József és Erzsébet királyné kislányát, az 1855-ben kétévesen elhunyt Zsófiát, valamint gróf Széchenyi István testét is az ő szakértelme révén mentették meg az enyészettől. Bánatában ugyanezt az eljárást követte Zolika kihűlt testével is, azzal a különbséggel, hogy míg a császári pár gyermeke, illetve a legnagyobb magyar maradványai ma egy zárt kriptában pihennek, a kórboncnok fia sosem került sírba.

Miután a gyermek testét saját kezűleg bebalzsamozta, egy csipkés nadrágot, egy mintás felső ruhát, valamint egy cipőcskét adott rá, bal kezére bőrkesztyűt húzott, hosszú szőke hajfürtjeit elrendezgette, s a dolgozószobájában az íróasztala mellett egy kis karosszékre ültette. A kisfiú onnan "figyelte" apját egészen annak 1887-ben bekövetkező elhunytáig.

Arányi Lajos halálát követően az igen jó állapotban lévő gyermekmúmia az orvosi egyetem Patológiai Intézetébe, majd a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárba került, ahová a későbbi miniszterelnök, Antall József főigazgatósága idején szállították át - fejtette ki Pap Ildikó. Azóta egy üvegbúra alatt várta, hogy újra felfedezzék.

Hogy Arányi milyen mumifikálási eljárást alkalmazott, azt az orvostörténészek sem ismerik. Az antropológus hozzátette: „reményeink szerint még május 17-e előtt - tehát mielőtt bezár a kiállítás - CT-vizsgálatot végzünk el a múmián, s akkor majd többet tudunk mondani a balzsamozás módjáról, például, hogy vannak-e belső szervei, ugyanis erre vonatkozóan eddig még semmilyen vizsgálat nem történt”.

mumia2.jpg

mummy.jpg

mumia3.jpg

mum.jpg

 aranyi2.jpg

Arányi Lajos, Magyarország első kórboncnoka

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr387355862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.04.12. 23:22:00

Apuka nem volt teljesen komplett...
Amúgy Zolika nem érdemelné meg, hogy - kiállításokon mutogatás helyett - megadják neki a végtisztességet?

karalyosmaria 2015.04.15. 08:16:02

@kugi: tényleg, kor egyik kiemelkedő orvosa, tudós, de mivel mumifikálta a gyerekét ezért szerinted nem komplett
Persze az ókori múmiákat, középkori katakombákban felhalmozott csontokat, mumifikálódott buddhista vagy keresztény szerzetesek holttesteit, Lenin múmuáját mutogatni az oké, csak Arányi volt a hülye...
Te aztán nem vagy semmi. Biztos többet tettél már le az asztalra, mint ő.
Ki érdemli meg, hogy kiállításon mutogassák? A kardfogú tigris, a mamut, az előember megérdemli?
Ma már művészetet csináltak ebből is, volt valami osztrák vagy német kórboncnok, aki preparált holttestekből rendezett sikeres kiállításokat. A közönség és a sajtó inádta. Picit álszent dolog elítélni Arányit így a 21. században.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.04.15. 09:35:32

@karalyosmaria: Nem vontam kétségbe a szakértelmét, az elért eredményeit. Azt sem állítom, hogy többet tettem volna le az asztalra, mint ő. De ő "nem bírta érzelmileg elengedni elhunyt kisfiát" - azért ez nem teljesen normális napjainkban... (Ide értve a felvilágosult 19. századot is.)
Egy kardfogú tigrist, egy mamutot, sőt még egy előembert is - ismeretterjesztő céllal - bemutatni a mi kultúránkban normális dolog. Lenint meg politikai okokból mumifikálták és mutogatják - és mint tudjuk, a politika gyakran nem racionálisan - nem normálisan - cselekszik. (Főleg nem az egykori Szovjetunióban.)
Az ókori-középkori embernek pedig más volt a viszonya a halálhoz. Nemcsak a katakombákban miséztek, de gyakran üzleti megbeszéléseket, sőt mulatságokat is tartottak a temetőkben. Mai szemmel ez is morbid lenne... Jóllehet abban az időben ez elfogadott volt!
És ha már szóba hoztad: azt a művészt, aki a a halott emberekből művészetet csinál (hogy ezért szakmai, sőt anyagi elismerést szerezzen magának), szintén nem tartom komplettnek, és mélységesen elítélem!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.30. 00:56:34

Ez döbbenetes. ....
Biztos vagyok benne , hogy alapos elemzések lesznek, a mai tudomány összes elérhető eszközét alkalmazva. Jó lenne majd egyszer olvasni a befejezett kutatás eredményét is.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása