HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. június 30. editors 3 komment

Így néz ki a világ legidősebb kutyája, amelyet a jég mumifikált

kutyafog.jpg

A négy évvel ezelőtt megtalált, 12 ezer éves kiskutyamaradvány a fagyos talajnak köszönhetően mumifikálódott, és szinte tökéletes állapotban maradt fenn az orosz Távol-Keleten. A kutatók most felboncolták a mindössze három hónapos korában, egy földcsuszamlás következtében elhunyt ebet, amelyet egyes elméletek szerint ősemberek neveltek és igyekeztek megszelídíteni.

Az északkelet-ázsiai Jakutföld fagyos talajában a 12 450 éves, szinte tökéletes állapotban megőrződött kutyamaradvány mellett a kutatók egy ősi gyapjas mamut elleni vadászat nyomait is felfedezték. A három hónapos korában elhunyt nőstény kutya tetemére a kutatók a mindössze nyolcezer ember által lakott, a Kelet-szibériai tenger partvidékén található, Magyarországnyi méretű Uszty-Janszki járásban bukkantak rá még 2011-ben.

Az elmúlt négy évben a szakértők az állat csontjai mellett a tüdejét, a szívét, valamint a gyomrát is átvizsgálták, azonban a teljes körű boncolásra csak idén került sor a a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem orvosi karán. A kutatók főként arra keresik a választ, hogy az eb a mai házi kedvencek egyik őse lehetett-e, írta a The Siberian Times.

boncolas.jpg

„A felfedezés önmagában egyedülálló az egész világon, ugyanis eddig még nem találtunk olyat, hogy egy ilyen idős szervezet ennyire jól konzerválódott volna. Ami a legfontosabb, hogy nem indult be a bomlás folyamata” - magyarázta Darima Garmaeva, a kutatást vezető szakértő.

A természetesen mumifikálódott kutyakölyköt egy testvérpár, Jurij és Igor Gorokov találta meg Tumat falubeli otthonuktól mintegy 42 kilométerre a Sziallah-folyó partján, miközben mamutagyarakat kerestek. A megtalálók otthonai után tumati kutyának elnevezett eb a kutatások szerint egy partközeli földcsuszamlásban vesztette életét.

szakertok.jpg

Az elmúlt négy évben számos - többek között német, belga, kanadai - kutató kapcsolódott be a nem mindennapi kutyatetem vizsgálatába. Tavaly augusztusban Mietje Germonpre, a Belga Királyi Természettudományi Intézet paleontológusa szerint a lelet azért is egyedülálló, mert „a világ múzeumaiban számos kutyamaradványt találhatunk, ám azok főként kifejlett, felnőtt példányok, ez azonban egy kiskutya, mi több, a legősibb, amelyet Észak-Szibériában eddig megtaláltak”.

A világ legősibb kutyáját egyébként a belgiumi Goyet-barlangban fedezték fel, 36 000-26 500 évvel ezelőtt élhetett, azonban nem konzerválódott olyan jól, mint szibériai társa, amelynél a bőr, valamint a kutyaszőr mellett a belső szervek is hihetetlenül jó állapotban maradtak meg. Germonpre szerint a világ legősibb mumifikált kutyája nagy segítséget fog nyújtani, hogy a mai, háziasított ebek családfáját jobban feltérképezhessük.

lab_kutya.jpg

Elképzelhető, hogy azon kutyafajtákhoz tartozik, amelyeket még Közép-Ázsiában domesztikáltak, később pedig követték gazdáikat az amerikai kontinensre. „Két fő elmélet van a kutyák háziasítására” - mondta a belga szakértő. „Az egyik szerint az állat az emberek által lakott terület közelében ólálkodott, eleinte a maradékot kezdte el elfogyasztani, majd fokozatosan hozzászokott az emberi jelenléthez. Egy másik elmélet szerint pedig az ember volt a kapcsolat kezdeményezője, amikor fiatal állatkölyköket nevelt fel, és tanított be. Ez utóbbi hipotézist erősítheti meg a szibériai kutyakölyök léte is” - tette hozzá.

bot.jpg

A kutatók a vizsgálatok során a gyomortartalmat is megvizsgálták, s a legkülönösebb, amit találtak benne, az két darab, egy-egy centiméter hosszúságú fadarab volt. Egy elmélet szerint a kétségbeesett kiskutya a földcsuszamlás során szájjal próbált meg megkapaszkodni a környező ágakban, és ekkor kerülhetett a két fadarab a gyomrába. Az ősszel Japánba kerülő kutyamaradványok egy őskori tábor közelében voltak, ahol kőszerszámok és csontból készült nyílhegyek utalnak az emberi jelenlétre. „A tervek szerint ezen a nyáron visszatérünk a helyszínre, és feltárjuk a tábor helyszínét, amelynek lakói valószínűleg a kiskutya gazdái lehettek” - mondta Germonpre.

blog-onpromo_15nyar.jpg

régészet kutya őskor múmia

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr237585190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2015.07.01. 12:07:28

"Az elmúlt négy évben a szakértők az állat csontjai mellett a tüdejét, a szívét, valamint a gyomrát is átvizsgálták, azonban a teljes körű boncolásra csak idén került sor a a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem orvosi karán. A kutatók főként arra keresik a választ, hogy az eb a mai házi kedvencek egyik őse lehetett-e, írta a The Siberian Times."

Miert nem vegeztek DNS-vizsgalatokat? Ugyis vegig arrol aradoztak, milyen szuper allapotu a tetem, kicsit erthetetlen ez, abbol nagyon sok info kiderülne.

2018.03.19. 22:13:48

Nem is hasonlít egy kutyára.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása