HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) Hitler (7) HItler (2) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. július 29. editors 5 komment

Még a csontvelőt is kiszívták elhunyt bajtársaikból az éhező felfedezők

expedition.jpg

Az északnyugati átjáró felkutatására indított 1845-ös Franklin-expedíció során a kutatók a jég csapdájába kerültek. A hajókat tavaly szeptemberben megtaláló régészek most arra utaló jeleket találtak, hogy a legénység a hajókat elhagyó és egy 1600 kilométerre lévő kereskedelmi telep felé igyekvő tagjai elkeseredésükben és éhségükben nem csupán társaik húsát fogyasztották el, hanem még a csontvelőt is kiszívták belőlük. A 170 évvel ezelőtti expedíció még számtalan titkot őriz, ám a legfontosabb kérdés: miért hagyták el a hajókat, amikor évekre elegendő élelmiszer volt felhalmozva rajtuk?

John Franklin angol sarkkutató 128 fős kísérettel 1845 májusában indult el az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatását célul kitűző expedícióra a HMS Erebus és a HMS Terror nevű hajókkal. A strapabíró óceánjárókat még az indulás előtt vasúti gőzmozdonyokból átalakított gőzgépekkel szerelték fel, oldalukat a jég ellen pedig vaslemezekkel erősítették meg. Az élelmiszerrakományuk tekintélyes volt, a fedélzeten akár 5-7 évig is elélhettek volna belőle.

zeland.jpg

A HMS Erebus és a HMS Terror még Új-Zélandon

„Sarkkutatónak lenni a 19. századi brit haditengerészet kötelékében egy meglepően biztonságos szakmának számított. A halálozási arány mindössze egy százalék volt” - magyarázta Simon Mays, a legújabb tanulmány szerzője. Az 1845-ös év pedig pozitív előjeleket hordozott, ugyanis meglepően kevés volt az eljegesedett felületek aránya a tengereken. A Grönland melletti Baffin-öbölben azonban általában télire befagy a tenger, amire számítottak is a felfedezők, így nem lepődtek meg, amikor a Vilmos király-sziget mellett a két hajót fogságába kerítette a jég. Szerencsétlenségükre a következő három év igen kemény volt, és a hajók nem tudtak kiszabadulni, ám valójában erre is számítani lehetett.

Egy hajdani kutatás során talált, igen szűkszavú üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Az írásból nem derült ki, mi okozta a halálukat, ám az igen, hogy 1848. április 25-én a 105 túlélő különös módon elhagyta az élelmiszerrel megrakott hajókat, és elindul gyalogosan az 1600 kilométerre lévő, Hudson-öbölbeli kereskedelmi állomás felé a halban gazdag Back-folyót követve. A terv igencsak vakmerő volt, ugyanis a kemény telek idején a térségbe csak néhány sarkvidéki madár merészkedett, a halászati lehetőségek pedig igen szerények voltak, hiszen a jégtakaró vastagsága elérhette a több tíz centimétert is. Ebben az időben még az inuitok is távol maradtak ettől a területtől, ahol alig akadt élelem.

erebus.jpg

A jég fogságába került hajó

A legénység közül senki sem érte el a kereskedelmi lerakatot, és évekig nem tudták, mi történhetett velük. 1854-ben aztán egy kanadai térképkészítő hallott egy szóbeszédet az inuitoktól, akik kannibalizmusról suttogtak. A következő 150 évben a térségbe merészkedő kutatók egyre több emberi, valamint a hajóról származó maradványt találtak, s néhány csonton vágások nyomai is felfedezhetőek voltak, ami tipikusan annak a jele, hogy valaki eltávolította a csontokról a húst.

A legújabb, Journal of Osteoarchaeology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban Mays és kollégája, Owen Beattie, a kanadai Alberta Egyetem munkatársai 35 csontot vizsgáltak meg, amelyek két helyről, Booth Pointról, illetve az Erebus-öbölből származtak. A csontokon törések voltak felfedezhetők, valamint annak a nyomai, hogy az éhező legénység tagjai elkeseredésükben a kannibalizmus utolsó lépcsőfokáig is elmerészkedtek, hogy egy kis tápanyaghoz jussanak: elhunyt társaik csontjait megfőzve és szétrepesztve a csontvelőt is kinyerték belőle.

 franklin.jpg

Az 1847 júniusában tisztázatlan körülmények között elhunyt John Franklin

A tanulmány azonban nem oldotta meg az expedíció összes rejtélyét. Nem tudjuk például, hogy miért halt meg a legénység számos tagja még a hajón, miközben évekre elegendő élelmiszer állt a rendelkezésükre. Valamint az sem világos, hogy miért döntöttek a hajók elhagyása mellett, bár e két kérdés minden bizonnyal közös gyökerű. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a legénység tagjai súlyos C-vitaminhiányban szenvedtek, ami skorbutot eredményezett. Ám az is elképzelhető, hogy ólommérgezés miatt hunyhattak el mintegy két tucatnyian, a legénység többi tagjainak pedig gyakorlatilag elment az esze. Mások szerint az élelmiszertartalékukat jelentő konzervek rosszul voltak leforrasztva, a legénység bakteriális fertőzéseket szedett össze.

Így néz ki most a HMS Erebus

Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír az expedícióról, 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra: egészen 1859-ig tartott a keresés. Brit és amerikai részről is további tucatnyi sikertelenül, olykor tragédiával végződő kutatóexpedíció indult az Erebus és a Terror felkutatására, amelyek évek múltán a tenger mélyére süllyedtek.

Tavaly szeptemberben a Viktória-tengerszorosban, a Vilmos király-sziget közelében, Torontótól kétezer kilométerre északra, 11 méterrel a tengerszint alatt rábukkantak egy jó állapotban lévő hajóra, amelyről hamar kiderült, hogy a HMS Erebus volt, amelyen maga a sarkkutató is utazott.

blog-onpromo_15nyar.jpg

hajózás halálozás újkor felfedezők Kanada Északnyugati-átjáró

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr177662772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2015.07.29. 22:57:19

Innen a kellemes szobából lehet ezen borzongani, de ha nem volt kaja akkor csak ezt ehették. Az Exess legénysége is evett embert. Szerintem ment az emberevés a II vh alatt is. Most akkor mi van?

Irbisz 2015.07.29. 23:22:47

@alien:
Hat igen, a mestersegesen elöidezett ukrajnai ehinseg alatt a 30-as evekben szinte tömeges volt az embereves, franklinek expediciojanak meg mas elelmforras szo szerint nem volt.
Viszont voltak akik inkabb ehenhaltak (legjobb pelda Scott deli-sarkra inditott hires expedicioja) mintsem bajtarsaikbol lakomazzanak, szoval ennyire nem egyszerü a kerdes.

pitcairn (törölt) 2015.07.30. 22:29:53

ehhez az expedícióhoz mintha fantasztikus "jégmúmiák" is kapcsolódnának

Franklin Expedition Mummies

www.youtube.com/watch?v=MW_HjhO-cCY

jóformán olyanok mintha a múlthéten fagyasztották volna le őket

pitcairn (törölt) 2015.07.30. 23:37:29

azért meglehetősen sokat tudnak erről az expedícióról

Buried In Ice: The Franklin Expedition
www.youtube.com/watch?v=RFk6HotH0sw

és az sem kizárt, hogy egy szép napon a kapitány fantasztikus állapotban lévő múmiája is elő fog kerülni (őt is vhol a hajó környékén temethették el, és akkor még volt étel...)

ostvan2 2015.08.03. 08:25:17

Érdekes, hogy ez a téma nem 18 év feletti. Ám a női mell normális funkciójának a megjelenítése (szoptatás) már az. Hadd ne fejtsem ki, kit tartok hülyének!
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása