HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2013. június 20. editors 3 komment

Elkelt Napóleon halotti maszkja

napoleon.jpg

260 ezer fontot ért meg egy licitálónak a londoni Bonhams árverésén Napóleon gipszből készült halotti maszkja. Ezt Francis Burton, a brit 66. gyalogezred tábori orvosa készítette 1821. május 7-én, két nappal az után, hogy a száműzetésre ítélt bukott császár meghalt Szent Ilona szigetén.

Az, hogy a maszk egyáltalán elkészülhetett, Napóleon tábornoka, Henri Gatien Bertrand feleségének volt köszönhető. Az ásvány „hiánycikk” volt a távoli atlanti-óceáni szigeten, és mire sikerült elegendőt összegyűjteni belőle, Napóleon teste már bomlásnak indult, így Madame Bertrandnak nem volt más választása: vagy az angol készíti el, vagy senki.

A császár korzikai orvosa, Francesco Antommarchi eleinte úgy vélekedett, hogy képtelenség ilyen kevés gipszből megcsinálni a maszkot, de végül ő is becsatlakozott a munkába. A maszkot két lépésben készítették el: először a szemöldöktől az állig, majd a fej hátsó részéről.

Burton azonban hamarosan elhagyta Napóleon Longwood House-i otthonát, így csak a hátsó részről készített lenyomat és az arcról fennmaradt pozitív öntőforma maradt meg. Mivel hiányzott a fül, a nyak, a homlok és az arc többi része, Madame Bertrand és Antommarchi a sziget egyetlen hivatásos művészéhez, egy bizonyos Joseph William Rubidge-hoz fordultak, aki elkészítette a hiányzó részeket.

A "prototípusból" készített két gipszöntvény furcsamód épp egy angolhoz, méghozzá a sziget káplánjához, a franciák által is nagy tiszteletben tartott Richard Boyshoz került, aki egyiket lányának, a másikat fiának adta – ez utóbbi került most árverésre. A prototípus azonban Antommarchinál maradt, s miután visszatért vele Európába, több gipsz-és bronzmásolatot készítettek belőle a kis korzikai híveinek legnagyobb örömére.

További hírek, érdekességek a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

19. század Napóleon

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr205370423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cronos 2014.07.24. 17:23:55

A legnagyobb ember és hadvezér volt!

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.28. 06:23:42

@cronos: emberként valóban nem volt semmi, egy kis komplexusos mitugrász volt
mikropöcsű: mult-kor.hu/20140407_tenyleg_kicsi_volt_napoleon_penisze
nepotista volt: a rokonainak osztogatott trónokat (ezért sem értem, miért istenítik, mint az államszervezet megreformálóját, teljesen ad hoc nevezett ki vezetőket)
tömeggyilkos: spanyolokat kellene megkérdezni, hogy mennyire tartják nagy embernek a kis tömeggyilkos törpét (csak ott kb. 600000 embert gyilkoltak meg a franciák)
hadvezérként sem kiemelkedő, elkenték a száját elég sokszor, beleszaladt olyan vereségekbe, amik totál lenullázták
Oroszországban hülye volt, majd utána is végigtörölték vele a padlót egész Európában

halála után pont úgy riogatták vele a 19. századi embereket az akkori nagyhatalmak, mint ma Hitlerrel teszik
ha Hitler nem jön, akkor még mindig Napoleon az ügyeletes mumusa a történelemnek

érdekes, hogy a franciák ma is emlékeznek rá büszkén, közben a németek le vannak ugatva a sárga földig, nehogy Hitlerre emlékezzenek, pedig Hitler annyi "jót" tett Németországban, mint Napoleon és a forradalom Franciaországban

Napoleon egy Hitlerhez hasonló tömeggyilkos volt
3.3-6.5 millió közé teszik a háborúi áldozatainak számát (civil és katonai összesen)
ez a korabeli európai lakosságszám alapján mekkora arány? lehet, hogy nagyobb arányban irtotta ki Napoleon háborúja az európaiakat, mint Hitler és a 2. vh?
a franciák mégis büszkék rá

egy jótéteménye volt: annyira megtizedelték a forradalmi háborúk a francia lakosságot, hogy máig elég ritkán lakott maradt a francia vidék és így viszonylag olcsó a föld
mondom viszonylag
és nem Párizsról beszélek, hanem a vidékről, aminek a népsűrűsége ma is alatta marad a nyugat-európai országoknak

a címről amúgy az jutott eszembe, hogy Lakatos Vendel (Fábry) árulta Napoleon gyerekkori koponyáját :)

cronos 2014.07.28. 13:15:23

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: végeredményben elég sok idiótaság terjed vele kapcsolatban. De az általa alkotott Code Napoleon máig az alapja a francia törvényhozásnak és a franci törvényeknek, ugy a polgári, mint a büntető törvényeknek. Sajnos minden háboru hatalmas veszteségekkel jár ezt kikerülni nem lehet/lásd csak Nagy Sándor hadjáratai, a keresztes háboruk, stb.stb./ Még az angolok is elismerték és a mai napig elismerik kivételes zseniét. Egyébként Sztálin elvtárs mondotta volt /akinek közismert volt emberszeretete és humána/ egy ember halála tragédia, millióké statisztika. A rokonok álláshoz juttatása?- nézz szét a mai világban!- ezen még Napóleon is elcsodálkozna:):) És szerintem van pár olyan tömeggyilkos aki mellett Napóleon egy kiscserkész.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása