HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) Középkor (24) középkor (3) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2014. április 25. editors 18 komment

Miért illetlen a szellentés?

szellentes.jpg

A legtöbb kultúrában a szellentés borzasztó dolognak számít, negatív hatással van az érzékekre, sértésként könyvelik el és szégyent hoz a tettesre. Pedig a bélszél egy univerzális törvény eredménye, az emberi léttel együtt járó bélmunka mellékterméke és egyesek szerint egészséges is. De akkor miért vetik meg annyira az emberek?

Kirsten Bell antropológus, aki valamilyen késztetésnél fogva a szellentés történetét kezdte el kutatni, úgy véli, ez is a történelem része, és a kulturális "jelentősége" kevéssé, sőt szinte egyáltalán nem ismert. Beleásva magát a forrásokba, rövid időn belül megállapította, hogy különböző évszázadokban élő különböző kultúrák mindegyike általánosan elítélte eme tevékenységet és bonyolultabbnál bonyolultabb rituálékat építettek fel a probléma "kezelésére".

Az 1994-ben kiadott "Aroma: az illat művelődéstörténete" című könyv szerint Marokkóban így gondolkodtak a témáról a múlt században: "az arabok tradicionális úgy tartják, hogy a végbélszél az ártó szellemek műve, és kavicsok vagy sziklák közelében gyakrabban megtörténhet, ugyanis ezek belsejében esnek csapdába a gonosz szellemek."

De vajon miért gyűlölik annyira, míg más - valamilyen szinten - hasonló emberi tevékenységet, mint a köhögés vagy a tüsszentés a legtöbb kultúrában mindennapos. (Azonban például az orrfújást az indiaiak a mai napig gusztustalannak tartják.)

Még maga Benjamin Franklint is foglalkoztatta a kérdés: "ha nem lenne olyan förtelmes szaga, az illendően kivitelezett szellentés nem okozna visszatetszést semmilyen társaságban, ugyanolyan lenne mint bármilyen köpés vagy orrfújás." (A 18. században a köpés még nem volt udvariatlan tett, a 19. században már igyekeztek visszaszorítani az "illetlen szokást", és egyre több közlekedési eszközön tűnt fel a "Köpködni tilos" felirat.)

Bell osztja a villámhárító feltalálójának elméletét, miszerint a szag a ludas a kérdésben. A szelelés nem csupán egy rossz illatot, hanem a másik személyes terének illetlen megsértését is jelentette a különböző kultúrákban.

 Még több hír, érdekesség a Múlt-kor történelmi magazin oldalán

bizarr illem újkor

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr546086802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mel gibson 2014.04.26. 09:42:33

ez könnyű:mert undorító.
ha én terveztem volna az embert,ezt (is) kihagytam volna.jobban belegondolva az ember gusztustalan egy élőlény.
(vegyük pl a reggeleket:csipa,fika,salak,lepedék stb.......na hello)

nyalógép 2014.04.26. 10:38:55

Szerintem meg mesterségesen van túlgerjesztve a dolog, ez a lényünk rész és kész. Lehetne másképp is tekinteni rá, pl.
Most jön majd a barkóba, milyen szag lesz az orromba?

eßemfaßom meg áll 2014.04.26. 10:47:00

Ilyen ez a nyomorult szocializáció, faszt kiverni is természetes-kellemes-egészséges-hétköznapi emberi léthez tartozó dolog, mégse áll neki a többség a családi ebéd közben a nagyiéknál.

p.a.r.t.i.z.a.n 2014.04.26. 12:59:09

A fingot visszatartani a legegészségtelenebb dolgok egyike! El lehet kulturáltan is intézni. Például az egyik seggünk partját kissé oldalra feszítve megakadályozzuk a rezonanciát. (Csak óvatosan, nehogy befosás legyen a vége.) Ilyenkor egy halk pisszentés kíséretében távoznak a gázok. Gyakorlottabbak mindezt egy plüssülés segítségével is megtehetik, az egyik seggfelüket az üléshez préselve, pl. egy tömegközlekedési járművön, vigyázva nehogy az ehhez szükséges törzs-csavarodás elárulja őket. Ha szagosra sikeredett, idegesen, mintegy gyanúsítgatóan tekintsünk körbe utastársainkat méregetve. (Vigyázat, műbőr ülésen tilos, a keletkező másodlagos rezonanciák miatt, melyek elárulhatják megtisztulást hozó tevékenységünket.) Remekül kihasználhatjuk a nagyváros zajait is, pl. sürített levegővel működő autóbusz-ajtók csukódására időzítjük a pukkantást. Hamarosan én is írok egy szakkönyvet, amely nem kultúrtörténeti munka lesz, hanem tisztán technikai iromány. A megjelenésig türelem, addig is egyetek sok babot és köménymagot!

zdyzs 2014.04.26. 13:27:56

Indiában az orrfújás valóban gusztustalan (nem is csinálja senki), viszont a szellentés teljesen elfogadott dolog, senki nem botránkozik meg rajta. Vidáman fingik bárki, bárhol. Hagosan és büdöset is.

goodjohnwin 2014.04.26. 14:30:25

@zdyzs: Indiában a hullák leeregetése a folyókon is elfogadott, meg a szennyvíz odaeresztése is és az is, hogy később ezekben a folyókban keress megtisztulást, ha beteg vagy. Ha már hasonlítgatás, keressünk egészségesebb kultúrákat...

zdyzs 2014.04.26. 15:13:04

@goodjohnwin: Duplán nem értem a commentedet. India ugyanúgy a világ része, mint bármely más ország, ha az itt élő népességet nézzük, akkor sokkal jobban is mint Európa. Miért nem kellene figyelembe venni. Mondjuk eleve minősíti Kirsten Bell munkásságát, hogy figyelmen kívül hagyott egy cca. 4000 éves kultúrát, ahol az emberiség ötöde él.
Másodsorban nem elfogadott a hullák leeregetése a folyókon, csak akkor, amennyiben egy éves koruk előtt haltak meg, mert akkor még "tiszták", vagy ha már elérték a legmagasabb spirituális magasságokat, mert akkor már tiszták.
Azt meg csak halkan mondom, hogy kb. 5 évvel ezelőttig a teljes budai oldal szennyvize mindenféle tisztítás nélkül ömlött a Dunába. Szerencsére azóta beindult a csepeli szennyvíztisztító és már nem ez a helyzet.

GERI87 2014.04.26. 18:00:59

@zdyzs:

"Másodsorban nem elfogadott a hullák leeregetése a folyókon, csak akkor, amennyiben egy éves koruk előtt haltak meg, mert akkor még "tiszták", vagy ha már elérték a legmagasabb spirituális magasságokat, mert akkor már tiszták."

Lehet hogy kurva sokan élnek ott (na és?) meg "4000 év"..na de 4000 év óta nem is fejlődtek kulturálisan annyit:
míg ők hullákat dobálnak a vízbe hogy majd abban "megtisztuljanak".....és szívják a taknyukat (mert kifújni az fujj) meg finganak nagyokat....addig itt a "fiatal nyugaton" már nem feszítünk keresztre senkit, nem égetünk, keresünk, üldözünk boszorkányokat és nem dobunk vízbe összekötözve senkit hogy elsüllyed e..stb.

A fing meg büdös, ennyi. Márpedig bebüdösíteni nem illik.

"Mondjuk eleve minősíti Kirsten Bell munkásságát, hogy figyelmen kívül hagyott egy cca. 4000 éves kultúrát, ahol az emberiség ötöde él."

Amúgy sem arról volt szó hogy minden kultúra elítéli a szellentést, csak hogy "a legtöbb".

"kb. 5 évvel ezelőttig a teljes budai oldal szennyvize mindenféle tisztítás nélkül ömlött a Dunába."

Nem is fürdött benne senki akinek esze van, rituális okokból meg végképp senki...pláne megtisztulni nem akarnak ott, mert nálunk vannak társadalmilag is elfogadott, ismert alapvető higiéniai és egészségügyi ismeretek.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.26. 18:51:41

Pedig a fingás-szarás teljesen természes dolog. Ugyanúgy, ahogy meghívjuk a rokonságot, ismerőseket ebédre, nyugodtan meghívhatnánk őket egy nagy közös ürítésre is, mert ez a ugyana folymat két vége. Nem szabadna ily sznobank lenni. Ez súlyos diszkrimináció. Ha volna kedvem és időm megalapítanám a Szövetség a Szabad Szellentésért nevű pártot (rövien Fingpárt), s a Kétfarkú Kutya Párttal együtt versenghetnénk a mandátumokért.

Komojtalan 2014.04.26. 21:20:32

@greatwideopen: Sajnos erről már lemaradtál, mert ők már a parlamentben vannak :-), hogy melyik arról persze mindenkinek más a véleménye, felőlem lehet az összes nem veszekszem :-). A fingás visszatartásának veszélyéről érdemes a Nagy zabálás filmet megnézni

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.26. 21:46:57

@Komojtalan: A 2farkúak nincsenek a parlamentben tudtommal.

zdyzs 2014.04.27. 05:38:38

@GERI87: Idézet a posztból - "különböző évszázadokban élő különböző kultúrák mindegyike általánosan elítélte eme tevékenységet"

SZVSZ a "mindegyike" egyelőre még nem azt jelenti a magyar nyelvben, hogy a "legtöbb". De kérlek szólj ha már megváltozott a szó jelentése.

Az orrfújás - szipogás témában nehéz igazságot tenni, semmivel nem gusztusosabb belefújni a taknyot egy zsebkendőbe, majd zsebrevágni. Vagy jobbik esetben papírzsepibe fújni és azt kidobni. Akkor is megfogod a taknyot.

A többi dologban valóban nem fejlődtek az elmúlt 4000 évben sokat.

"Lehet hogy kurva sokan élnek ott (na és?)" - One billion people can't be wrong. Ezt a következő 50 évben mindenki meg fogja tapasztalni. Most még mondhatod, hogy "na és?", de az unokáidnak már napi valóság lesz, hogy kínaiakkal és indiaiakkal fognak találkozni, rosszabb esetben nekik fognak dolgozni.

Komojtalan 2014.04.27. 07:17:35

@greatwideopen: Én konkrétan a fingpártra gondoltam, a bejutott 4 párt ez a kategória :-), de van közte már szilárdabb anyagot is tartalmazó.

Indiát lebecsülni óriási botorság, illetve méltatlanul van lenézve nálunk(?). A világ 9. legnagyobb gazdasága és a 2. legnépesebb ország Kína után.

Zoltán Furik 2014.04.27. 07:27:43

Mint tudjuk,azért büdös,hogy a süketeknek is legyen élvezhető élményük.

Zolika817 2014.04.27. 11:13:23

@greatwideopen: Ezzel csak az baj, hogy kurva bonyolult megszervezni, hogy mindenkinek nagyjából egy időben kelljen szarnia, de ha sikerül is összehozzni, akkor ott a következő probléma, hogy nincs elég retyó....én ezért is szeretem jobban a hétvégi családi ebédet, mint a hétvégi családi szarást.:)

Void Bunkoid 2014.04.30. 10:19:36

@zdyzs: akkor maradt az egyetlen lehetőség, ha nem szeretnéd, hogy a takony napvilágot lásson - edd meg! :) Állítólag vakcina-szerű hatása van, azaz a benne található, fennakadt, beágyazott kórokozókat az fehérvérsejtjeid körbeszaglásszák, aztán elfogyasztják, megtanulva így a kinyírásukat, ezáltal erősítve immunrendszeredet.

Patrick Bateman 2014.06.25. 16:53:33

@zdyzs: Egy sereg kultúrában Európában is közepesen illetlen dolog az orrfújás, Németországban és Hollandiában pedig kifejezetten, szipogni viszont ér, a tömegközlekedési eszközökön ennek köszönhetően folyamatos a slájmos szörtyögés. Nem végeztem összehasonlító statisztikai analízist, de alapvetően az a benyomásom, hogy inkább vannak kisebbségben azok a helyek, ahol a nyilvános orrfúvás elfogadott. Japánban pl. nagyjából az asztalra szarással egyenértékű.

Gazz 2014.10.02. 13:39:29

Mindez nem jelentett gondot a japánoknak, akik fingóversenyeket rendeztek.
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása