HTML

A magazin

Keresse az újságárusoknál!

 15_3_1.jpg

2015 ősz

Magyar sorsok a Gulágon

Előfizetek rá

Facebook

https://www.facebook.com/multkor.tortenelmi.magazin

Címkék

1. világháború (21) 10 tény (10) 19. század (2) 2. világháború (29) 20.század (157) 20. század (47) amerikai elnökök (2) anno (2) atombomba (4) augusztus 20 (2) aukció (2) bizarr (11) Budapest (2) Churchill (2) csokoládé (2) csókolódzás (2) Dél-Amerika (2) diktátorok (2) divat (2) Egyesült Államok (45) egyháztörténet (2) Egyiptom (6) építészet (7) erotika (2) Észak-Korea (2) évforduló (9) fallosz (2) felfedezések (2) film (7) Finnország (2) fogamzásgátlás (2) Forma-1 (2) fotó (4) fotók (31) fotóművészet (9) Franciaország (10) gyilkosságok (2) háború (3) hadtörténet (14) hajózás (7) halálozás (4) Hasfelmetsző (2) hidegháború (4) HItler (2) Hitler (7) Hollywood (2) holokauszt (2) igazságszolgáltatás (2) II. János Pál (2) III.Richard (2) inkák (2) Irak (2) Irán (2) Izrael (4) Japán (5) játék (2) Jeruzsálem (2) Jézus Krisztus (3) kalózok (2) kémkedés (2) Kennedy (3) Kína (4) királyok (3) királysír (2) kivégzések (4) Kolumbusz (3) kora újkor (2) Közel-Kelet (2) középkor (3) Középkor (24) kutya (2) kutyák (2) Lengyelország (2) London (3) Magyarország (6) Marilyn Monroe (3) merénylet (6) metró (2) Mikulás (2) múmia (2) művészet (2) nácik (8) Nagy-Britannia (23) Nagy Britannia (10) Napóleon (5) neandervölgyi (3) Németország (17) népirtás (2) nők (3) ókor (34) olimpia (2) orosz-japán háború (2) Oroszország (3) orvostudomány (3) őskor (8) pápaság (3) Peru (2) piramis (2) polgárháború (2) régészet (12) rejtély (4) rejtélyek (4) repülés (7) rómaiak (3) Római Birodalom (5) sör (3) sport (5) színes képek (3) Szíria (2) Szovjetunió (8) temetkezés (6) Titanic (3) tudomány (2) Tudta-e (23) újkor (63) ünnepek (4) utazás (2) Vatikán (3) Vietnam (2) világbajnokság (2) zene (5) Többi

Friss topikok

2015. február 03. editors 6 komment

Fegyverrel és olajággal

arafat_1.jpg

"Olajággal és egy szabadságharcos fegyverével jöttem ma ide. Ne engedjék, hogy az olajág kiessen a kezemből" – zárta drámaian az 1974-ben az ENSZ közgyűlésén elmondott beszédét Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője. A világszervezet ülésén ekkor vehetett részt először a palesztin nép törvényes képviselőjeként elismert, megfigyelői státusszal felruházott szervezet vezetője, aki figyelmeztette a világot: nem csak rajta múlik, hogy a PFSZ továbbra is a terror eszközeivel fog küzdeni a palesztin állam megalapításáért, vagy békés eszközökhöz folyamodik. A 20. századi történelem egyik legmegosztóbb személyisége 45 évvel ezelőtt, 1969. február 4-én került a PFSZ élére.

A Kairóban született, építészmérnöki végzettségű Arafat – aki családfáját állítólag egészen Mohamedig tudta visszavezetni – már tizenéves korában harcolt az első arab-izraeli háborúban. Politikai pályafutását a Palesztina fegyveres felszabadítását célul kitűző Fatah-mozgalomban kezdte, majd az arab államok haderejének alkalmatlanságát bebizonyító hatnapos háború után a palesztinok vezető erejévé váló PFSZ-ben folytatta.

A szervezet, amelynek deklarált célja eleinte Izrael elpusztítása volt, terrorista akciók sorát hajtotta végre, Arafat azonban az évek során egyre mérsékeltebb irányba terelte a PFSZ-t. Komoly támogatást szerzett a palesztin ügynek: 1988-ban hetven ország ismerte el az általa kikiáltott független palesztin államot. A PFSZ eközben elismerte Izraelt, és hamarosan megkezdődtek a két fél közötti béketapogatózások.

Arafat az oslói békefolyamatban játszott meghatározó szerepéért 1994-ben Jichák Rabinnal és Simon Peresszel közösen Nobel-békedíjat kapott, és 27 éves száműzetés után visszatérhetett a palesztin területekre, politikai szerepe azonban az elkövetkező években fokozatosan csökkent. 2004-ben, egy Párizs melletti kórházban hunyt el, és bár sokan mérgezésről beszéltek, sőt, halálokként még az AIDS is felmerült, a szakértők a természetes halált valószínűsítik.

unnamed (1).jpg

20. század Palesztina Arafat

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr597137203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2015.02.04. 10:58:28

Itt képezték ki a palesztin forradalmárokat nálunk. Libanon volt a kelet egyik leggazdagabb, legegzotikusabb állama amíg szét nem lőtték. Utálnunk kellett Izraelt, szeretnünk a palesztinokat ( sokaknak ez mai napig sikerült a fejébe nevelni) . Érdekes, hogy a palesztinok meg a kurdok a cigányság sorsára jutottak, hogy senki nem akarja befogadni Őket. Nem tudom, hogy ez a mentalitásuk vagy a munkához való hozzáállásuk miatt van-e így vagy csak simán karma?

gigabursch 2015.02.04. 10:58:57

Személy szerint egy lehetetlen körülmények között harcoló embernek éltem őt meg. Olyannak, aki többet tett a Szentföld békéjéért muszlim oldalról, mint bári más.
S akárcsak zsidó partnerével vele is végeztek - (rossznyelvek szerint) a zsidók.

Nyugodjon békében.

Tisztelni tudott mindenkit a saját vallásában, hitében.

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2015.02.04. 11:40:34

Közismert buzi volt.
De legalább nagy ember!

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.05. 02:41:37

@Boka1:
Apróbb különbség, hogy Izraelben inkább a zsidók felelnek meg a cigányoknak, ugyanis ők vándoroltak oda, a palesztinok akkor már ott voltak, a Biblia filiszteus néven emlegeti őket.

A kurdok dettó, ott élnek vagy 2000 éve, csak az országukat 3 ország felosztotta egymás között.

Persze az ENSZ meg Amerika ilyen kérdésekben nem lép, hisz ott nincs se olaj, se stratégiai fontosságú hely.

Azt meg nem értem, hogy a zsidókat miért kellene szeretnünk (mármint Izrael államot).
A hitleri Németország a Közel-Keletre áthelyezve.
Sőt, kicsit még rosszabb.
Egyetlen ENSZ-határozatot be nem tartanak, és az ENSZ nem tesz ellenük semmit. Rég a tengerbe kellett volna bombázni az egészet.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.05. 02:42:54

Ja, és akkor az állami szinten folytatott terrorizmusról (arab vezetők gyilkolászása, arab gyerekek halomra lövése stb.) még nem is beszéltem.

karemi (törölt) 2015.03.29. 00:52:29

@Boka1: a közel-kelet kevés élhető részeinek egyike ahol kurdok élnek.
Mélységesen nyugatos, amerikabarát nép. A törökországi kurdok ugyan kommunista szervezet ernyője alatt vannak, de legalább nem iszlámisták. Bizony a kommunizmus is egy nyugati ideológia. Marx, Engels... A cigányságtól olyan távol állnak, mint Makó Jeruzsálemtől.
Az nem az ő hibájuk, hogy a gyarmatosítók úgy húztak határokat, hogy őket négy országba szakították szét. Ennyi erővel a magyar is cigány nép, mert nem egy országban él.
Ki kellene húzni a fejed a popsidból és tájékozódni.

A palesztinokat a többi arab se csípi. De a marokkóiakat, egyiptomiakat se. Van ilyen.
Palesztinban is van kőgazdag izraeli állampolgár, aki teljesen nyugatos meg van jogfosztott, akinek ősei 3 generáció óta gettóban élnek a náci Izrael által bezárva. Nem egységes nép.
Izraelnek létkérdés, hogy legyenek szélsőséges palesztinok, hogy lehessen az USA-t lehúzni segélyért, katonai támogatásért. Az amerikai zsidó lobbi hihetetlen erős. Sőt, aki Izraelt kritizálja, azt is antiszemitának bélyegzik, ami nonszensz. Sok ortodox zsidó se ért egyet Izraellel, őket is antiszemitának nyilvánították
Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása